Indiai atya szolgál a Felvidéken

József atya Indiában született egy keresztény családba. 2019 óta Felvidéken végez missziós szolgálatot a csicsói ferences kolostorban. Hitéről, az indiai kereszténységről, illetve arról beszélt a Magyar7 újságírójának, hogy milyennek látja a magyarok hitét.

 Joseph Parackal Indiában született, keresztény szülők gyermekeként. Bár Krisztus követői kisebbségben vannak az ázsiai országban, az atya elmondta, hogy a kereszténységet még Tamás apostol vitte el Indiába, ahol azóta is jelen van a vallás.

Gyermekkorától kezdődően rendszeresen járt templomba, de a papi hivatáson eleinte nem gondolkodott.

Iskola után az Amerikai Egyesült Államokba ment, ahol orvosbiológiai mérnöknek tanult. Sokáig a tudományos pálya vonzotta. Egy professzor már szerződést akart adni neki, hogy az egyetemen közösen kutassa vele az idegtechnika területét, amikor egy nyári utazás következtében teljesen új céljai lettek az életben.

„Augusztusban kellett volna kezdeni az iskolát, de júliusban felhívott az egyik barátom, s mondta, hogy bevonul egy ferences kolostorba, gondoltam, meglátogatom. S aztán valami történt. Monfort Szent Lajos: A Tökéletes Mária-tisztelet (True devotion to the Blessed Virgin Mary) c. könyvét kezdtem olvasni odafelé az autóbuszon.

A könyvben a felajánlásról beszél, hogy a Szűzanyán keresztül vezet a legrövidebb, leggyorsabb és legkönnyebb út Jézus Krisztushoz és a Mennyei Atyához.

Nem tudom, hogy történt, de az utazás végén már tudtam, hogy ez a hivatásom. Már egyértelműen tudtam, már nagyon biztos voltam benne, hogy szerzetes szeretnék lenni” – mondta.

A Felvidékre már szerzetesként került. Kilenc éve élt Olaszországban, amikor egy barátjától megtudta, hogy Orosch János érsek papokat keres Komáromba.

Először Ekelre került, majd onnan Csicsóra, ahol azóta is él szerzetes társaival.

Korábban nem sokat tudott Magyarországról, a magyar emberekről, vagy épp a Felvidékről. Az elmúlt három évben sokat tanulmányozta hazánk történelmét, sőt, még a nyelvet is megtanulta.

Kiemelte, látja, hogy mennyire fontos a magyaroknak a Szűzanya tisztelete, bizonyos mértékben még a reformátusoknak is. Ezt nagyon fontosnak tartja, mert számára is Márián keresztül vezet a „legkönnyebb, legrövidebb és leggyorsabb út Jézushoz”. A Csíksomlyói búcsúban is ezt tapasztalta, és örömmel töltötte el, hogy az emberek ennyire komolyan veszik a zarándoklatot, ha a Szűzanyáról van szó.

Azt is észrevette, hogy a magyar nép sokat szenvedett, de ennek ellenére mindig kitartott. A keresztény életben fontos szerepe van a szenvedésnek.

„Szent Pál is mondta, hogy nekünk kell kiegészíteni azt, ami hiányzik Jézus szenvedéséből” – idézi szavait a Ma7. Hozzátette, hogy a szenvedésnek Jézussal együtt van csak értelme. Krisztus nélkül szenvedni hiábavalóság.

A Felvidéki magyaroknak is azt üzente, hogy tartsanak ki, gondoljanak Szent Istvánra, aki életével, helytállásával adott példát.

„Lehet, itt a Felvidéken is a hit, és a Szűzanya tisztelete lesz az, ami megfordítja a felvidéki magyarok öröklött sorsát.”

A címlapképen Parackal József atya. Kép forrása: Magyar 7/ Méry János

Iratkozzon fel hírlevelünkre