Jankovics Marcell-kiállítás nyílik Varsóban

Jankovics Marcell in memoriam címmel nyílik kiállítás csütörtökön Varsóban, a megnyitón lengyelországi bemutatóként levetítik a nemzet művésze, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező Az ember tragédiája című animációját is.

A megnyitón részt vesz Jankovics Marcell (1941-2021) özvegye, Rubovszky Éva. A kiállításnak köszönhetően a lengyel közönség első alkalommal ismerkedhet meg a sokoldalú alkotó életművével – olvasható a Teatr Druga Strefa varsói színház honlapján. A tárlatnak otthont adó intézmény a főváros központjához tartozó Mokotów kerületben, egy posztindusztriális területen működik. A látogatók megtekinthetik Jankovics animációinak részleteit, a filmekhez fűződő grafikáit, a torzóban maradt Biblia-filmje forgatókönyvét.

Része lesz a kiállításnak egy, a berendezésével a múlt század 90-es éveit felidéző terem, amelyben a korabeli tévékészüléken sugározzák a Jankovics közreműködésével készült Gusztáv-sorozatot.

A nagy sikerű filmsorozat Lengyelországban is ismert, a lengyel televízió az 1980-as és a 90-es években vetítette

– idézik fel a szervezők. A csütörtöki megnyitón Az ember tragédiáját lengyel feliratokkal mutatják be Bogdan Zadura Bethlen Gábor-díjas lengyel költő fordítása felhasználásával. Madách Imre műve 2014-ben jelent meg Zadura új lengyel átültetésében. A költő akkor az MTI-nek elmondta: Jankovics Marcell filmfeldolgozásának is szerepe van abban, hogy őmaga egyre korszerűbbnek, aktuálisabbnak látja a drámát. A varsói magyar nagykövetség, a varsói Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ, valamint a lengyel főváros önkormányzata támogatásával szervezett kiállítás október 30-ig lesz megtekinthető.

(MTI)

A címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre