Hihetetlen: Németország nem hosszabbítja meg atomerőműveinek üzemidejét

A jelenleg begyűrűző energiaválság ellenére Németország kitart az atomenergia 2022 év végi kivezetése mellett, mindazonáltal az ország három megmaradt atomerőművéből kettő jövő tavaszig készenlétben áll az áramellátás biztosítására – jelentette be Robert Habeck (Zöldek) szövetségi gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter.  Tájékoztat a Berlini Gyors.

Ennek értelmében a baden-württembergi Neckarwestheim 2 és a bajorországi Isar 2 erőművek „2023. április közepéig biztonsági tartalékot képeznek”, míg a harmadik Emsland erőművet az eredeti tervek szerint december 31-én teljesen leállítják. A Szövetségi Gazdasági Minisztérium közölte továbbá, hogy a két tartalékot képző atomerőmű „a villamosenergia-hálózat bizonyos stresszhelyzeteiben képes lehet arra, hogy 2022/23 telén hozzájáruljon a stressztesztben azonosított feszült ellátási és hálózati helyzethez Dél-Németországban.”

A miniszter bejelentése nem csak az ellenzéket és a közbeszédet osztotta meg, hanem a kormánykoalíción belül is újabb feszültséghez vezetett. Friedrich Merz a legnagyobb ellenzéki párt, a CDU elnöke és egyben frakcióvezetője elmondta, hogy senki sem akar visszatérni az atomenergiához, de ezeket a kapacitásokat most nem kihasználni „irracionális” és felszólította a kancellárt, hogy állítsa meg ezt az őrültséget”. Az Unió-pártok mind a három atomerőmű tovább üzemeltetését és azokba új fűtőanyagok beszerzését követelik. Hasonló véleményen van a legkisebb koalíciós partner, az FDP elnöke, valamint szövetségi pénzügyminiszter Christian Lindner is.

A bejelentést követően az Isar 2 atomerőművet üzemeltető vállalat, a Preussenelektra levélben fordult a Szövetségi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztériumhoz, amelyben ellenezte Habeck terveit: Az a javaslat, hogy kettő erőművet tartalékban tartsanak, hogy szükség esetén újra beindíthassák őket, „műszakilag megvalósíthatatlan és ezért alkalmatlan az erőművek ellátási hozzájárulásának biztosítására”, amire már egy augusztus 25-én kelt levélben is felhívták a minisztérium figyelmét.

Forrás: Berlini Gyors, a teljes írás Magyar-Német Intézet oldalán érhető el.

Bauer: A gazdasági visszaesés elkerülhetetlennek látszik

Bogár László: Orbán védőháló nélküli kormányzásba kezd

Bogár László: 2022 egy drámai év lesz

Kiemelt képünk forrása Freepik.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre