Orosz Atanáz: Felelősek vagyunk azért, hogy az Isten törvényétől való elfordulás itt, hazánkban ne fordulhasson elő

Az Istenszülő és az új templom születésnapját ünnepelték Szikszón.

Fölszentelésének ötödik évfordulójára újabb ikonokkal és kőkereszttel lett gazdagabb a templom tere. „Az egyházi év kezdetén sajátos ünnepet tartunk: imádságaink az Istenszülő születésének napjára összpontosulnak, és ennek a templomnak is születésnapja van” – kezdte ünnepi beszédét Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök a templombúcsú ünnepén.

2017-ben szentelték fel a metropólia püspökei a szikszói új templomot. Két évvel későbbre készültek el az ikonosztázion képsorai, mostanra pedig külső ikonokkal, kőkereszttel és díszes bejárattal, kerítéssel még tovább szépült a templom és udvara.

A búcsúünnepen igen díszes menet vonult a templom elé, ahol Orosz Atanáz püspök a liturgia előtt először a templomudvar újonnan épített kőkerítését áldotta meg, majd az udvaron álló kőkeresztet, rajta az üvegmozaikból készült korpusszal.

„A szikszói templom címünnepe az Istenszülő születése. Az ünnepi ikonon szemügyre vesszük a történet szereplőit; az idős házaspárt, Joachimot és Annát, akik már terméketlennek gondolták házasságukat, és Isten ajándékaként mégis gyermekük jött e világra” – fogalmazott szentbeszédében a főpásztor. – Ez az ünnep egyúttal alkalom arra is, hogy örüljünk a születendő életnek.

Az Istenszülő Szűz Mária születése sajátos csodaként számunkra az Egyház nagy kérdéseit is fölveti: megszülethetnek-e a mai világban az anyaméhben megfogant magzatok, akikre ilyen vagy olyan szempontból gyanakvással tekintenek szüleik vagy orvosaik?”

Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök (Fotó: Miskolci Egyházmegye)

A püspök az abortusszal kapcsolatos, több országban törvénybe foglalt furcsa „jogok” ellen emelte föl szavát, hiszen a „biztonságosnak” kikiáltott abortusz éppen a magzat számára jelenti a biztos halált.

„Nekünk, hívő katolikus keresztényeknek nagyon fontos minden ellentétes véleménnyel szemben is megvallani Isten kinyilatkoztatását és Egyházunk hitét: minden emberi lény, a fogantatása pillanatától egészen a természetes halálig, Istennek megáldottja, kedvelt teremtménye

– hangsúlyozta a miskolci megyéspüspök. – Felelősek vagyunk azért, hogy az Isten törvényétől való elfordulás itt, hazánkban ne fordulhasson elő. Minden időben tartsuk fontosnak, hogy szeretteinket földi életük végéig, bármilyen betegség esetén, a természetes halálig kísérjük el.”

Forrás: Miskolci Egyházmegye

A címlapképen Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök látható a szikszói templombúcsú ünnepén. Forrás: Miskolci Egyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre