Orosz Atanáz: Felelősek vagyunk azért, hogy az Isten törvényétől való elfordulás itt, hazánkban ne fordulhasson elő

Fölszentelésének ötödik évfordulójára újabb ikonokkal és kőkereszttel lett gazdagabb a templom tere. „Az egyházi év kezdetén sajátos ünnepet tartunk: imádságaink az Istenszülő születésének napjára összpontosulnak, és ennek a templomnak is születésnapja van” – kezdte ünnepi beszédét Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök a templombúcsú ünnepén.

2017-ben szentelték fel a metropólia püspökei a szikszói új templomot. Két évvel későbbre készültek el az ikonosztázion képsorai, mostanra pedig külső ikonokkal, kőkereszttel és díszes bejárattal, kerítéssel még tovább szépült a templom és udvara.

A búcsúünnepen igen díszes menet vonult a templom elé, ahol Orosz Atanáz püspök a liturgia előtt először a templomudvar újonnan épített kőkerítését áldotta meg, majd az udvaron álló kőkeresztet, rajta az üvegmozaikból készült korpusszal.

„A szikszói templom címünnepe az Istenszülő születése. Az ünnepi ikonon szemügyre vesszük a történet szereplőit; az idős házaspárt, Joachimot és Annát, akik már terméketlennek gondolták házasságukat, és Isten ajándékaként mégis gyermekük jött e világra” – fogalmazott szentbeszédében a főpásztor. – Ez az ünnep egyúttal alkalom arra is, hogy örüljünk a születendő életnek.

Az Istenszülő Szűz Mária születése sajátos csodaként számunkra az Egyház nagy kérdéseit is fölveti: megszülethetnek-e a mai világban az anyaméhben megfogant magzatok, akikre ilyen vagy olyan szempontból gyanakvással tekintenek szüleik vagy orvosaik?”
Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök (Fotó: Miskolci Egyházmegye)

A püspök az abortusszal kapcsolatos, több országban törvénybe foglalt furcsa „jogok” ellen emelte föl szavát, hiszen a „biztonságosnak” kikiáltott abortusz éppen a magzat számára jelenti a biztos halált.

„Nekünk, hívő katolikus keresztényeknek nagyon fontos minden ellentétes véleménnyel szemben is megvallani Isten kinyilatkoztatását és Egyházunk hitét: minden emberi lény, a fogantatása pillanatától egészen a természetes halálig, Istennek megáldottja, kedvelt teremtménye

– hangsúlyozta a miskolci megyéspüspök. – Felelősek vagyunk azért, hogy az Isten törvényétől való elfordulás itt, hazánkban ne fordulhasson elő. Minden időben tartsuk fontosnak, hogy szeretteinket földi életük végéig, bármilyen betegség esetén, a természetes halálig kísérjük el.”

Forrás: Miskolci Egyházmegye

A címlapképen Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök látható a szikszói templombúcsú ünnepén. Forrás: Miskolci Egyházmegye

'Fel a tetejéhez' gomb