Újabb katolikus iskolákban indul gyermekvédelmi szempontú szervezetfejlesztés

Újabb katolikus oktatási intézményekben indul gyermekvédelmi szempontú szervezetfejlesztés – tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) pénteken az MTI-t.

Az MKPK közleménye szerint a Katolikus Pedagógiai Intézet 2020-ban az Amerikai Egyesület Államok Katolikus Püspöki Konferenciájával együttműködve indított el egy gyermekvédelmi, prevenció fókuszú, szervezetfejlesztési programot, amelyben 38 katolikus fenntartású köznevelési és szakképzési intézmény vett részt az elmúlt két évben.
A program eredményeit szeptember értékelik ki, ennek során a többi katolikus intézmény számára tizenkettő, a szervezetfejlesztésben részt vett óvoda, iskola mutatja be kialakított jó gyakorlatát.

Ugyanakkor a következő időszakban újabb intézményekben indul el a program, hiszen a cél az, hogy a teljes katolikus köznevelési és szakképzési rendszer lehetőséget kapjon a gyermekvédelmi szempontú szervezetfejlesztésre

– írták. Mint olvasható, a folyamatot a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának pedagógus szakvizsgát adó képzésének gyermekvédelmi szakiránya is segíti, hiszen az ott szerzett ismeretek biztos alapot adnak a gyermekvédelemért felelős pedagógusok számára. Emellett az egyetem a pedagógus alapképzésébe is beépíti a gyermekvédelmi ismereteket, valamint a szociális területtel együttműködve megerősíti és kibővíti az e területen folyó munkát.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet ezeken túl egy új együttműködési folyamatot is elindított, amelynek keretében a Pápai Gergely Egyetem Antropológiai Intézetében működő gyermekvédelmi képzést tudják elhozni Magyarországra, ezzel is segítve a köznevelési és szakképzési intézményekben folyó gyermekvédelmi munkát

– írták.

(MTI)

A címlapkép forrása: Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre