Semjén Zsolt: Elkötelezettek vagyunk a szerb-magyar barátság iránt

Elkötelezettek vagyunk a szerb és magyar sorsközösség alapján való minél mélyebb barátság iránt – fogalmazott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap a Porfirije szerb ortodox pátriárka által celebrált főpapi szent liturgián mondott beszédében Szentendrén.

A miniszterelnök-helyettes a magyar kormány nevében köszönetét fejezte ki a pátriárkának, hogy megerősíti a magyarokat kereszténységükben, a szerb-magyar sorsközösségben és barátságban.

Szavai szerint a két keresztény történelmű ország, Szerbia és Magyarország ma is védelmezi a keresztény civilizációt.

„Napjainkban sajnos azt tapasztalhatjuk, hogy bizonyos egyházi csoportok nyugaton és északon nemcsak hogy tudomásul vesznek keresztény- és természetellenes ideológiákat, hanem sokszor még az egyházba is beengedik őket”

– fogalmazott Semjén Zsolt. Hozzátette: Szerbia és a szerb ortodoxia mindig sziklaszilárdan állt a Szentírás és a szent hagyomány védelmezése mellett. Köszönettel tartozunk Magyarország és Szerbia, a magyarság és a szerbség közötti kiengesztelődésért, mert kiegyezni a politika is tud, kiengesztelődni azonban csak a lélek tud és csak az egyházak segítségével lehet – tette hozzá.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes köszöntőt mond a Porfirije szerb ortodox pátriárka által celebrált főpapi szent liturgián a Szentendrei Szerb Ortodox Székesegyházban 2022. szeptember 4-én. (MTI/Kovács Attila)

Semjén Zsolt felidézte: „az áldott emlékű Irinej pátriárka elindult ezen az úton” és Magyarország is elkötelezett a szerb és magyar sorsközösség alapján való minél mélyebb barátságnak.

 Semjén Zsolt köszönetét fejezte ki Lukijan püspöknek a magyar és a szerb barátság érdekében végzett munkájáért.

Beszélt arról is, hogy Magyarországon Erdő Péter bíboros „nagy munkálója a szomszédos népek közötti kiengesztelődésnek”.

Az eseményen jelen volt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára; Vitályos Eszter a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára; Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.

(MTI)

A szerb ortodox pátriárka kitüntette Orbán Viktort

A címlapképen Porfirije pátriárka, a Szerb Ortodox Egyház vezetője szent liturgiát tart a szentendrei szerb ortodox székesegyházban 2022. szeptember 4-én. Balra Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek látható. Forrás: MTI/Kovács Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre