Vitézy: Az elmúlt 30 év legjelentősebb átalakítását hajtjuk végre az országban

Az országos közösségi közlekedésben az elmúlt harminc év legjelentősebb intézményrendszeri átalakítását hajtja végre Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár. A technológiai és ipari miniszter rendelete alapján 2023-tól létrejön egy országos közlekedésszervező cég, amely hasonlóan fog működni, mint a fővárosban a Budapesti Közlekedési Központ – írja Vitézy Dávid Facebook-oldalán.

A technológiai és ipari miniszter közreadta azt a rendeletet, amely kijelöli a 2023-tól működő új országos közlekedésszervezőt, mely a VPE Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft. átalakításával jön létre. Ezáltal új alapokra helyezik az autóbuszos és vasúti elővárosi, regionális és országos közösségi közlekedési közszolgáltatások szervezését, állami megrendelését Magyarországon.

Vitézy Dávid Facebook-oldalán azt írta, a cél az, hogy az egész országban egységes rendszerben működjenek a buszok és a vonatok, illetve más közösségi közlekedési eszközök. Tervei között szerepel egy egységes applikáció vagy honlap létrehozása, ahol könnyebb lenne jegyet váltani, illetve hogy egy egységes utastájékoztatás működjön az országban. A közlekedési államtitkár elmondta, az új országos közlekedésszervező feladatát, aki az állam nevében eljáró megrendelő lesz.

A kormány így a jövőben nem csak formálisan rendeli, hanem minőségi és mennyiségi elvárásokhoz köti és fokozottabban számon is kéri a közpénzből fenntartott közszolgáltatók működését, az utasok érdekei szerint.

Egy olyan rendszerben, ahol a piacgazdasági logika önmagában nem működik, hisz az utasok jóval kevesebb, mint harmadát fizetik annak az összegnek, amiből a rendszer működik, fontos, hogy a fennmaradó részt, az adófizetők, a költségvetés által fizetett részt is minőségi és mennyiségi elvárások mentén, professzionális vevőként rendelje meg a magyar állam

– fogalmazott a közelekedésért felelős államtitkár. Az Országgyűlés még a nyáron fogadta el a törvényjavaslatot és módosította a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényt és a vasúti törvényt. Az új törvény alapján a VPE Kft. kapta a jelölést Palkovics Lászlótól, hogy 2023-tól Magyarország közlekedésszervezője legyen. Az állami tulajdonú személyszállítási közszolgáltató társaságoktól, így a MÁV-Starttól, GYSEV-től, Volánbusztól, MÁV HÉV-től a törvény szerint jogutódlással veszi át az országos közlekedésszervező a feladatai ellátásához szükséges munkatársakat, vagyonelemeket és egyéb erőforrásokat. Az országos közlekedésszervező feladata lesz az együttműködés az önkormányzati szolgáltatókkal is, hogy minél több városban közös jegyeket, bérleteket, összehangolt menetrendeket kínálhassanak a helyközi és a helyi közlekedésben. Az országos közlekedésszervező feladata a járműcserék felgyorsítása is mind a helyközi buszközlekedésben, mind a vasúton, a regionális vonalaktól a távolsági vonatokig minden szegmensben.

Az országos közösségi közlekedésben az elmúlt harminc év legjelentősebb intézményrendszeri átalakítását hajtjuk végre, annak érdekében, hogy a környezetbarát közösségi közlekedés kényelmesebb és versenyképesebb legyen és minden eddiginél jobban szolgálja Magyarország minden részének fejlődését, a legkisebb falutól a turisztikai térségeken és a megyeszékhelyeken át a központi régióig

– teszi hozzá Vitézy Dávid, közelekedésért felelős államtitkár, aki a posztja alapján nem feledkezett meg Budapest és az agglomeráció közlekedésének fejlesztéséről sem. 

Forrás: Vitézy Dávid Facebook-oldala

A címlapkép forrása: Facebook/Vitézy Dávid

Iratkozzon fel hírlevelünkre