Így főznek a magyar katolikusok

Az Így főznek a magyar katolikusok. 52 hét – 52 recept című kiadvány katolikus főpásztorainkat, papjainkat, szerzeteseinket mutatja be főzés közben. A kötet lapjain találkozhatunk Demeter M. Teodóra nővérrel is, aki az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációjának tagjaként Rómában, a Villa Mater Redemptoris zarándokházban él, ott fogadja az Örök Városba érkező vendégeket – olvashatjuk a Magyar Kurír cikkében.

– A könyvben a gyerekkori ételekről is szó esik. Milyen emlékeket őriz a családi étkezésekről?

– A vasárnapi ebéd gyerekkoromban mindig fontos volt nálunk. A vasárnapi ebéd nagyon ünnepélyes volt. Édesanyám gyakran vágott tyúkot vagy csibét, egyben megsütötte, és hasábburgonya volt hozzá. Persze a húsleves sem maradhatott el. A két comb mindig a két leányé volt.

Édesanyám a szárnyat ette. Mi azt gondoltuk, azért, hogy bőven jusson nekünk, ám mostanában bevallotta, neki az a kedvence.

Az ebéd végén finom sütemény is került az asztalra. Édesanyám nagyon jó francia krémest tudott csinálni, de a receptkönyvben szereplő úszó szigetet is gyakran elkészítette.

– Mikor és hogyan döntötte el, hogy szerzetes lesz?

– Korán megfogalmazódott bennem, hogy szerzetes nővér szeretnék lenni. Nem ismertem más női szerzetest, csak Ágnes nővért, aki most a tartományfőnöknőnk. Ő párszor hazajött nyaranta, de nem mertem megszólítani.

Az az igazság, azt sem tudtam pontosan, hogy mit csinálnak a nővérek. Talán csak annyit, hogy egész nap imádkoznak.

1999 novemberében mentem el a rendházba édesapámmal, hogy megkezdjem az új életemet. Fél év volt a jelöltidő, majd két év a noviciátus.

– Hogyan került Rómába? Gondolt erre, amikor jelentkezett a rendbe?

– Amint letettem az első fogadalmat, Rómába szólt az első küldetésem. Bevallom, nem örültem neki. Előtte egy éven át olaszul kellett tanulnom, bár azt nem mondták meg, hogy miért. Letettem a fogadalmat, aztán hívott Rita anya, a tartományfőnöknő, és azt mondta: két hét múlva Rómába mész. Két héten át sírtam. Aztán 2002. augusztus 5-én, Havas Boldogasszony napján megérkeztem az Örök Városba. Mind a mai napig pontosan emlékszem erre, mert akkor láttam először, ahogy az ünnepen rózsaszirmokat szórnak annál a bazilikánál, ahol a havas csoda történt: a Santa Maria Maggiorénál.

Boldogtalan voltam jó darabig, most viszont már akkor sírnék két hétig, ha el kellene hagynom ezt a várost.

– Milyen ételeket szeret, Teodóra nővér?

– Nagyon szeretem a fagylaltot, de székelyként a salátás fuszulyka, azaz a salátával készített bablevest is az egyik kedvencem. Nyaranta, amikor hazamegyek, édesanyám mindennap megkérdezi, hogy mit főzzön. Én mindig székely ételt kérek, de olyat, amiben nincs hús. Fiatalabb koromban a szüleim szerették volna, ha húst eszem, de én nem szerettem. Ígérték, hogy disznót vágnak a kedvemért, ha hajlandó vagyok megenni. Nekem azonban a zöldségek, a gyümölcsök ízlenek, így, ha hazamegyek, akkor is csak hús nélküli ételeket eszem.

Az Így főznek a magyar katolikusok. 52 hét – 52 recept című kiadványt a Magyar Kurír forgalmazza, és az Új Ember könyvesboltban, illetve online könyváruházában érhető el. A könyv megvásárlásával a Katolikus Szeretetszolgálat ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthonát és a bakonyszücsi Lelki Rehabilitációs Otthonát is támogatja.

A Demeter M. Teodóra nővérrel készült interjú, melyet Bókay László készített, a Magyar Kurír oldalán olvasható teljes terjedelmében.

A címlapképen Demeter M. Teodóra látható nővértársaival. Forrás: Bókay László, Magyar Kurír

Iratkozzon fel hírlevelünkre