Rengetegen látogattak el az első Kovász Családi Fesztiválra

Több mint kétezer látogató érkezett az első Kovász Családi Fesztiválra, amit a Pécsi Egyházmegye szervezett. Az augusztus 20-ai rendezvényen csaknem negyven program volt, amik a családosokat, időseket és fiatalokat szólított meg egyaránt.

A fesztivál a pécsi székesegyházban kezdődött, ahol Felföldi László pécsi megyéspüspök köszöntötte az érkezőket. A főpásztor Szent István király ünnepe kapcsán hangsúlyozta: ahogyan egykor Istvánnak, most nekünk kell az esély lehetőségét megragadni, és a haza jövőjét megalapozva igazi nemzetté válnunk.

Mert a haza a közösség, a család nagy titka. Erről szól a Kovász Fesztivál. Ezért hívtuk meg a testvéreket, hogy találkozzunk, beszélgessünk, ünnepeljünk és erősítsük a közösségünket egymással, a szívünkben és a kapcsolatainkban, hogy aztán a mindennapokban is megvalósítsuk, és valóban megéljük a közösséghez, a családhoz való tartozás élményét.

– emelte ki a fesztivál ünnepélyes megnyitóján Felföldi László püspök. A fesztiválon belül megtartották a felújított rózsakert megnyitóját is. A kertet egész nap meglátogathatták a bámészkodók, ahol a Pécsi Egyházmegye közétkeztetési konyhája, a MannZa Grill terasszal várta a betérőket.

A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár két idegenvezetésén megtelt a nemrégiben felújított épület, rengetegen voltak kíváncsiak a páratlan gyűjteményre.

A gyermekek kézbe vehették a 10-12 kilogrammos fatáblás könyveket, és meghajthatták a tömörraktár tonnás súlyokat viselő polcait is. A püspöki palotában tizennégy egyházi és karitatív feladatokat ellátó egyesület mutatkozott be, többek között a Magyar Pálos Rend, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola, a Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség és a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete.

A Pécsi Egyházmegye honlapján írt beszámolót az eseményről: 

Mi, lelkes önkéntesek, fáradhatatlan világi munkatársak, az egyházmegye papjai és főpásztora, Felföldi László megyéspüspök, a rendezvény megálmodója, egyaránt úgy gondoltuk, hogy az egymással, egy krisztusi közösségben eltöltött és megélt napból szeretetünk gazdagodhat, örömteli pillanatokat élhetünk meg, melyből töltekezhetünk és erőt meríthetünk, mert a mennyek országa hasonlít a kovászhoz, amelyet fogott az asszony, belekeverte három mérő lisztbe, s az egész megkelt tőle

– írják a köszönetnyilvánításban.

A beszámolót teljes terjedelmében a Pécsi Egyházmegye oldalán olvashatják.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

A címlapkép forrása: Pécsi Egyházmegye

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre