Ukrán nőt gyanúsított meg Darja Dugina meggyilkolásával az FSZB

Az ukrán állampolgárságú Natalja Vovkot gyanúsította meg hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Darija Dugina orosz újságírónő meggyilkolásával.

Az FSZB szerint az 1979-es születésű Vovk július 23-án érkezett Oroszországba 2010-es születésű lányával, Szofija Sabannal, és abban a házban bérelt lakást Moszkvában, ahol Dugina lakott, hogy kémkedjen kiszemelt áldozata után.

Az orosz biztonsági szolgálat azt állította, hogy az ukrán nő által használt Mini Cooper gépkocsin oroszországi belépéskor a donyecki szakadár köztársaság rendszáma volt, amelyet később kazah, az ország elhagyásakor pedig ukrán rendszámra cserélt le.

Vovk, aki Észtország irányába hagyta el Oroszországot, vasárnap a merényletet megelőzően részt vett a Tragyicija irodalmi-zenei fesztiválon, amelynek a 30 éves Dugina díszvendége volt. Az újságírónő Toyota Land Cruiser Prado típusú terepjáróját az orosz hatóságok szerint távirányítású pokolgéppel robbantotta fel Moszkva megye Ogyincovói járásában.

Az orosz nyomozó hatóság több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés miatt indított eljárást.

Dugina apja lehetett a célpont

Pokolgépes merénylet végzett Moszkva közelében augusztus 20-án este az újságírónővel, aki Alekszandr Dugin ultranacionalista ideológus lánya volt. Alekszandr Dugin ideológusra – aki szerint Oroszországnak be kell kebeleznie Ukrajnát és minden más orosz nyelvű területet – egyes Oroszország-szakértők gyakran hivatkoznak úgy, mint Vlagymir Putyin orosz elnök ideológusára – jegyezte meg az AP hírügynökség.

A hatósági gyanú szerint a pokolgépet a Daria Dugina vezette terepjáró gépkocsiba rejtették el, és az menet közben felrobbant.

Később készült tévéfelvételeken látszik, amint nyomozók a helyszínen összeszedik a gépkocsi maradványait.

A nyomozóhatóság közleményében újságírónak és politikai szakértőnek nevezte Daria Duginát. A tett elkövetőjéről és indítékáról korábban csak annyit közöltek, hogy minden lehetőséget megvizsgálnak.

A Platonova vezetéknéven is ismert, az orosz állami média szerint 30 éves nő általában egyetértett apja nézeteivel, de tőle független szakértőként, kommentátorként szerepelt többször a Cargrad nacionalista tévében, és nyilatkozataival támogatta Oroszország ukrajnai háborúját – írta a Reuters hírügynökség.

„Dasa, apjához hasonlóan, mindig a Nyugat elleni harc frontvonalában volt” – közölte róla vasárnap reggel a Cargrad tévé.

Egyes orosz médiumok szerint Dugin és lánya együtt vettek részt egy kulturális fesztiválon, a felrobbantott autó Duginé volt, de ő az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy egy másik gépjárművel távozik a helyszínről, lánya egyedül ment el a terepjáróval.

Az ukrajnai háború miatt Oroszországra kivetett amerikai szankciók listáján Alekszandr Dugin is szerepel mint büntetendő személyiség.

(Forrás: MTI)

A címlapkép az orosz Nyomozó Bizottság által közreadott, videófelvételről készített kép nyomozókról az Alekszandr Dugin orosz ultranacionalista ideológus lánya, Daria elleni pokolgépes merénylet helyszínén Moszkvában 2022. augusztus 21-én. Forrás: MTI/AP/Orosz Nyomozó Bizottság

Iratkozzon fel hírlevelünkre