Putyin és Hszi Csin-ping is részt vesz a G20 bali csúcstalálkozóján

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök is részt vesz a világ 20 legnagyobb gazdaságát tömörítő G20 országcsoport őszi csúcstalálkozóján az indonéziai Bali szigeten – jelentette ki Joko Widodo indonéz elnök a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújában.

„Hszi Csin-ping eljön. Putyin elnök szintén jelezte részvételét” – fogalmazott Widodo.

A jakartai vezetés meghívta a november 15-én és 16-án rendezendő csúcsra Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is, jóllehet Ukrajna nem tagja a G20-nak. Zelenszkij azt ígérte, részt vesz a találkozón, ha másként nem, virtuálisan.

Több vezető viszont korábban azt jelezte, nem vesz részt rajta, ha Putyin is ott lesz. Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy véleménye szerint az orosz elnök nélkül kellene megtartani a csúcsot.

Az Oroszország indította ukrajnai háború nyomán Indonézia igyekezett közvetíteni a felek között. Widodo júniusban ellátogatott mind Ukrajnába, mind pedig Oroszországba annak érdekében, hogy elejét vegye a globális élelmiszerválságnak, hiszen Oroszország és Ukrajna egyaránt a világ legjelentősebb gabonaexportőrei közé tartozik.

Az indonéz államfő e héten azt mondta, Moszkva és Kijev elfogadta a „béke hídjaként” fellépő országának közvetítői szerepét.

(MTI)

A címlapképen Joko Widodo indonéz és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog a moszkvai Kremlben tartott sajtótájékoztatójuk végén 2022. június 30-án. Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Vjacseszlav Prokofjev

Iratkozzon fel hírlevelünkre