Adócsalási botrány miatt vizsgálják a német kancellár emailezéseit

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszocialista Unió (CSU) is azt követeli, hogy ne csak Olaf Scholz régi polgármesteri hivatali e-mailjeit vizsgálják meg, hanem a privát levelezését is kutassák át a nyomozók. 

Az úgynevezett A CumEx-ügytől évek óta hangos a nemzetközi sajtó, mivel több ország is érintett benne. Az ügy lényegében egy adócsalási rendszerrel kapcsolatos nyomozás, amelyben egy komplett hálózatot vizsgálnak a hatóságok, amelyet bankok, tőzsdei kereskedők, ügyvédek és pénzügyi tanácsadók alkottak – számolt be róla a V4NA. A nemzetközi hírügynökség azt írja, a hálózat milliárdokat szerzett az európai államkincstáraktól az osztalékadóval kapcsolatos feltételezett csalás és spekuláció révén.

A legnagyobb pénzösszeget veszítő államoktól több mint 62 milliárd dollárt csaltak el.

A sor elején Németország van, a jelenlegi adatok szerint a nyugat-európai nagyhatalmat több mint harmincötmilliárd dollárral károsították meg – írják. A V4NA beszámolója szerint Olaf Scholz német szociáldemokrata kancellár is érintett lehet az ügyben, bár időről időre sikerül magát valahogy ideiglenesen kimosni a nyomozásból.

Felmerült ugyanis a gyanúja annak, hogy Scholz még hamburgi polgármesterként segített adót csalni a Warburg banknak.

A nyomozás és az ügyészség munkálatai ellenére Hamburg kifizetett 47 millió eurónyi adó-visszatérítést a Warburg banknak, pedig erre nem is volt jogosult az intézmény, Olaf Scholz pedig a gyanú szerint tudott erről. Sholz elmondta, hogy többször is találkozott a bank tulajdonosaival, azonban tagadta hogy valamire is emlékezne a beszélgetésekből. Arra viszont nem számított, hogy előkerül egy tanú naplóbejegyzése, amiben az egyik tulajdonos, Christian Olearius ugyanis lejegyezte, hogy Scholz mindenkit biztosított arról, hogy ha rajta múlik, akkor a Warburg bank megtarthatja a pénzt.

Felmerült a gyanúja annak is, hogy a kancellár a hivatali levelezőrendszeréből e-maileket és naptárbejegyzéseket törölt. Stefan Heck belpolitikai szóvivő szerint,

a naptárbejegyzések törlése egyértelműen arra utal, hogy Scholz titkolni akar valamit, ezért szükségszerű a további vizsgálat a kancellár körül.

Forrás: V4NA

A címlapkép forrása: MTI/AP/Reuters pool/Johanna Geron

Iratkozzon fel hírlevelünkre