18 és fél milliárd forintot különített el a kormány a kis benzinkutak támogatására

A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el – mondta az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Nobilis Márton hozzátette, a támogatási program lebonyolítója még ezen a héten megnyitja az igénylés lehetőségét, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak az újabb támogatáshoz.
A kormány az idén márciusban vezette be a kis benzinkutak támogatásának programját, amelynek értelmében literenként 20 forint vissza nem térítendő állami támogatást kapnak – emlékeztetett az államtitkár. Jelezte: a támogatás folytatásáról Egri Gábort, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnökét is tájékoztatta.

Nobilis Márton kiemelte, a kis benzinkutak támogatása is azt igazolja, a kormány mindent megtesz, hogy legyen elég üzemanyag Magyarországon.

Rámutatott:

Az elhúzódó orosz-ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt energiaválság alakult ki Európában. A jelenlegi kiszámíthatatlan világgazdasági helyzetben a kormány célja továbbra is világos: meg kell őrizni Magyarország stabilitását, meg kell védeni a családokat. Ezt szolgálják az eddig meghozott intézkedések: a rezsicsökkentés, a nyugdíjak értékének megőrzése és az élelmiszerárstop is.

Mindezek mellett a magyar kormány Európában egyedülálló módon már 9. hónapja benzinárstoppal védi a magyar lakosságot.

Az árstop nélkül a mostani 480 forint helyett az elmúlt hetekben már több mint 800 forintot kellett volna fizetni a benzinért, és 833 forintot a gázolajért. A benzinárstoppal 50 liter tankolással számolva 12 ezer forintot takarítanak meg a magyar családok tankolásonként – hangsúlyozta az államtitkár.

Nobilis Márton elmondta, a kormány folyamatosan figyeli az üzemanyag-ellátási helyzetet. A biztonságos üzemanyagellátás érdekében döntöttek például arról, hogy a külföldi járműveket kizárják a üzemanyagárstop hatálya alól, valamint, hogy a céges autók után már nem jár a hatósági ár. Az üzemanyagot ugyanis nemcsak olcsón kell adni, hanem lehetővé kell tenni azt is, hogy mindenhol kellő mennyiségben rendelkezésre álljon – szögezte le az államtitkár.

A vidéki, kisebb településen élők miatt fontosnak tartják, hogy a kis benzinkutakon is elérhető legyen az üzemanyag. Mivel a kis benzinkutakat kevésbé tőkeerős, hazai kis- és középvállalkozások üzemeltetik, ezért számukra egyebek mellett adó- és járulékkedvezményeket biztosítottak, és bevezették a kis benzinkutak támogatása programot, amelynek köszönhetően a kisebb kutak döntő többsége túlélte az eddigi nehézségeket – mondta az államtitkár.

A sajtótájékoztatón jelen volt Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke, aki a rendezvény végén köszönetet mondott a kormánynak, hogy “meghallották segélykiáltásaikat”.

Azt mondta, “büszkék arra, hogy a Mol az első hat hónapban a történelme során a legnagyobb nyereségét érte el, és örülnek, hogy a magyar kormányzat rekord adóbevételt realizált az üzemanyag értékesítéssel” az év első felében, ugyanakkor hangsúlyozta, a kis- és közepes családi vállalkozások az üzemanyag kiskereskedelem területén itthon végveszélybe kerültek.

Tájékoztatott arról, hogy az FBSZ kedd délutánra közgyűlést hívott össze, hogy az államtitkárral folytatott megbeszélésüket megvitassák, és kialakítsák álláspontjukat.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre