Panaszt emeltek az indiai keresztények a „tömeges térítést” tiltó törvény ellen

India

Az észak-indiai Himácsal Prades állam keresztény közössége panaszt emelt az állam legfelsőbb bíróságán a hindu nacionalista Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) kezdeményezésére elfogadott, a “tömeges térítést” tiltó törvény ellen – közölte a Kathpress katolikus hírügynökség hétfőn.

A felperesek szóvivője azzal érvelt, hogy a törvény felesleges, mivel már korábban is volt a térítések tilalmára vonatkozó jogszabály. Hozzátette, hogy a BJP az új szabályozással mindössze néhány hónappal a választások előtt azt próbálja bizonygatni, hogy komolyan veszi az úgynevezett vallásváltoztatások tilalmát szolgáló törvényeket.

Az új jogszabály kettő vagy több ember egyidejű áttéréseként határozza meg a tömeges térítés tényállását. Ezenfelül az erőszakkal vagy megtévesztéssel történő hittérítés esetében a maximális büntetési tételt a korábbi hét év börtönről tízre emeli.

Narendra Modi indiai kormányfő országot kormányzó pártja heves szorgalmazója a vallásváltoztatások tilalmáról szóló törvényeknek, és már tíz, a BJP által irányított tagállamban sikerült bevezetnie hasonló szabályozást.

Himácsal Prades 6,8 millió lakosának 95 százaléka hindu, 2,1 százaléka muszlim és mindössze 0,18 százaléka keresztény. A Himalája hegyvidékén található tagállam ad otthont a kínai uralom elleni elbukott tibeti lázadás nyomán 1959-ben elmenekült dalai lámának is.

(MTI)

A címlapkép forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre