Ferenc pápa: Történelmünk szilárdan ott van Isten tenyerén

A Szentatya augusztus 7-én a déli Úrangyala elimádkozása előtt a vasárnapi evangéliumi szakasz két fontos jézusi figyelmeztetéséről elmélkedett: ne féljünk, és álljunk készen! A Mária-imádság után pedig többek között üdvözölte a gabonával megrakott első hajók indulását Ukrajnából, és megemlékezett a balesetet szenvedett, Međugorjéba tartó zarándokokról. Ferenc pápa teljes beszédének fordítását a Magyar Kurír tett közzé.

Kedves testvéreim!

A mai liturgia evangéliumában Jézus arra biztatja tanítványait, hogy semmitől se féljenek, ugyanakkor éberségre figyelmezteti őket. Két alapvető buzdítást intéz hozzájuk: az első: „Ne félj, te, kisded nyáj!” (Lk 12,32); a második: „Csípőtök legyen felövezve”, vagyis „álljatok készen” (Lk 12,35). „Ne félj”, és „álljatok készen”. Két kulcsszó ahhoz, hogy legyőzzük a félelmet, amely néha megbénít bennünket, és hogy legyőzzük a kísértést a passzív, tunya életre. „Ne félj”, és „álljatok készen”. Időzzünk el ennél a két figyelmeztetésnél!

Ne félj! Először is, Jézus bátorítja a tanítványokat. Épp az előbb beszélt nekik az Atya szerető és gondviselő gondoskodásáról, ő törődik a mező liliomaival és az ég madaraival, s ezért még inkább gondoskodik gyermekeiről.

Nem kell hát nyugtalankodni és aggodalmaskodni: történelmünk szilárdan ott van Isten tenyerén. Jézusnak ez a felhívása tehát arra biztat, hogy ne féljünk. Néha ugyanis úgy érezzük, hogy a bizalmatlanság és a szorongás érzése fogva tart bennünket: félünk attól, hogy nem boldogulunk, hogy nem ismernek el és nem szeretnek bennünket, félünk, hogy nem tudjuk megvalósítani terveinket, hogy sosem leszünk boldogok, és így tovább.

A második mondat: „Csípőtök legyen felövezve”, „álljatok készen” – ez a mai második figyelmeztetés.

Ez keresztény bölcsesség. Jézus többször megismétli ezt a felhívást, ma három rövid példázaton keresztül teszi, amelyek középpontjában egy házigazda áll, aki az első példázatban hirtelen hazatér a menyegzőről, a másodikban nem akarja, hogy tolvajok lepjék meg, a harmadikban pedig hosszú útról tér vissza. Az üzenet mindegyikben ez: ébren kell maradnunk, nem szabad elaludnunk, nem szabad szórakozottan, figyelmetlenül élnünk, nem szabad engednünk a belső lustaságnak, mert olyan helyzetekben is, amikor nem számítunk rá, eljön az Úr. Figyelnünk kell az Úrra, nem szabad bóbiskolnunk, virrasztanunk kell!

Életünk végén számon fogja kérni a ránk bízott javakat; ezért ébernek lenni azt is jelenti, hogy felelősek vagyunk, vagyis hűségesen őrizzük és kezeljük ezeket a javakat. Annyi mindent kaptunk: életet, hitet, családot, kapcsolatokat, munkát, de a helyeket is, ahol élhetünk, a városunkat, a teremtett világot. Annyi mindent kaptunk!

A Szentatya az Úrangyala elimádkozása után megelégedéssel nyugtázta gabonával megrakott első hajók indulását Ukrajna kikötőiből.

Mint mondta, ez a lépés megmutatja, hogy igenis lehetséges párbeszédet folytatni és konkrét, mindenki számára előnyös eredményeket elérni. Ezért ez az esemény a remény jele is, és szívből kívánom, hogy ezt az utat követve véget tudjanak vetni a harcoknak, s igazságos és tartós békét tudjanak elérni.

Ferenc pápa beszéde végén megemlékezett a Horvátországban történt baleset áldozatairól, sérültjeiről:

„Međugorjéba tartó lengyel zarándokok vesztették életüket, és sokan megsérültek. A Szűzanya járjon közben mindannyiukért és családjukért!”

(Forrás: Magyar Kurír)

A címlapképen Ferenc pápa üdvözli a híveket hagyományos vasárnapi Úrangyala (Angelus) imádságán vatikáni lakosztályának a római Szent Péter térre néző ablakából 2022. augusztus 7-én. Forrás: MTI/AP/Gregorio Borgia

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre