„Maradjatok nyitottak, kérdezzetek!”

Ferenc pápa augusztus 5-én délelőtt a közép-olaszországi Macchia településen működő Alpha közösség fiataljait fogadta a Vatikánban. Az egyházfő arra buzdította őket, hogy kérdezzenek bátran, ne elégedjenek meg a lezárt válaszokkal, hanem nyitottan akarjanak mindig tovább haladni – számol be róla a Vatikáni Rádió.

A fiatalok látogatását Ferenc pápa „ajándéknak” nevezte, hiszen ők a végtelen iránti szomjúságukban magukban hordozzák az élet nagy kérdéseit: Honnan jövünk, mi a dolgok eredete, mi az élet célja, miért van szenvedés…?

Az Isten szereti a kérdéseket, bizonyos szempontból jobban is, mint a válaszokat” – szögezte le a pápa.

Majd meg is indokolta, hogy: „Azért, mert a válaszok zártak, a kérdések pedig nyitottak. Aki csak a válaszokból él, az megszokta, hogy bezárjon és lezárjon. De aki a kérdésekből él, az a nyitáshoz szokik hozzá és nyitott ember. Isten pedig szereti a kérdéseket.” Példaként említette a Szentatya Jézus kérdését, mellyel az első két követőjéhez fordult: „Mit akartok?” (Jn 1,38). Mielőtt választ adna, Jézus megtanít bennünket a lényegi kérdésre: „Mit kerestek?”

A pápa idézett a pár éve a fiatalokhoz írt Krisztus él című hosszú leveléből:

„Krisztus él, ő a mi reménységünk és ennek a világnak a legszebb fiatalsága. Amit megérint, az fiatallá válik, megújul, élettel telik el. Ő él és éltet téged. A Feltámadott benned van, veled van, semmi sem tudja őt eltávolítani és mindig újrakezdésre hív.”

Ez érvényes Jézus összes tanítványára és éppúgy érvényes rátok is, csak maradjatok mindig nyitottak és haladjatok az úton.

A Szentatya beszéde befejező részében az Alpha közösségről szólt: Alphának hívják, mint azt az evangelizációs módszert, amely inspirálja. „Az alfa a születés, az élet kezdete, a hajnal szinonimája. Krisztus maga az »alfa«, vagyis a kezdet, és ő az  »ómega« is, a vég, a beteljesülés, a teljesség. Így Krisztussal ez a mikrokozmosz, amely maga az ember, megmenekülhet a halál örvényéből, beléphet Isten, a szeretet Istenének a vonzásába. Jézussal egyesülve mindannyian olyan magokká válunk, amelyek kikelnek, növekednek és gyümölcsöt teremnek. De követnünk kell őt! – számol be a találkozón elhangzottakról a Vatikáni Rádió.

(Forrás: Vatikáni Rádió)

A címlapkép forrása: Vatican News

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre