Ifj. Lomnici Zoltán: Great Again – trumpi örökség és jövő

A Turning Point USA felmérését szemlézte ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Magyar Nemzetben megjelent írásában. A kutatás alapján a Századvég szakértője kijelentette, az amerikai jobboldali fiatalok körében Donald Trump volt amerikai elnök a legnépszerűbb. 

A Turning Point USA felméréséből kiderül, a megkérdezettek 78,7 százaléka Trumpot látná szívesen a Republikánus Párt ’24-es elnökjelöltjeként (amennyiben ismét bejelentené, hogy indul az elnökválasztáson). Második helyen Ron DeSantis floridai kormányzó áll 19 százalékkal, majd harmadikként Kristi Noem dél-dakotai kormányzó alig egy százalékot kapott a jobboldali fiataloktól. Ifj. Lomnici Zoltán meglátása szerint Trump számos pártbéli híve győzelmet arathat a félidős választásokon.

Az alkotmányjogász felidézi a Washington Post egyik kimutatását, ami szerint a republikánus előválasztások győztesei közül több mint százan osztják a 2020-ban elcsalt választásokkal kapcsolatos trumpi nézetet.

Sokuk körzete szinte biztosnak tűnik a republikánus erők számára, és a demokraták ezeken a helyeken az esélytelenség nyugalmával indulnak neki az ősznek.

Trumpnak tehát van hátországa a pártján belül, igaz, nagy szüksége volna rá, hogy ez a kör a későbbiekben jelentősen kitáguljon – írja a Századvég elemzője. Hozzátette, a Gallup egy 2020-as kimutatása szerint a republikánusok – és a republikánus beállítottságú függetlenek – 61 százalékban szociálisan konzervatívnak nevezték magukat, 28 százalékuk a társadalmilag mérsékelt jelzőt választotta, és csak tíz százalékuk mondta szociálisan liberálisnak magát.

Mindehhez hozzájön a munkásosztály, illetve a kisebbségek változó orientációja is. A Fox News érdekes riportot közölt arról, hogy a Demokrata Párt egyre inkább teret veszít az etnikai kisebbségek körében – teszi hozzá Lomnici.

A demokraták teljesen elvesztették a munkásosztályt

– vélte például Chris Formoso első generációs kubai bevándorló, négygyermekes családapa, aki így folytatta: – Ahogyan elvesztették a józan eszüket is.  Semmi esély nincs arra, hogy rájuk szavazzunk, főleg, hogy a republikánusok sokkal jobban foglalkoznak a lényeges dolgokkal.

Az alkotmányjogász kiemelte, valóban csökkenni látszik a demokrata előny és támogatottság a latinóknál, amit az mutat, hogy Trump mennyivel teljesített jobban a legutóbbi elnökválasztáson 2016-hoz képest, jórészt a demokrata ellenfél gyengülésével együtt; Joe Biden 2020-ban mintegy harminc százalékponttal nyert a latin szavazók körében, míg Hillary Clinton 2016-ban még körülbelül negyven százalékponttal tudott ráverni Trumpra – írja ifj. Lomnici Zoltán.

A teljes írást a Magyar Nemzet oldalán olvashatják el.

(Forrás: Magyar Nemzet)

Címlapkép forrása: MTI/AP/Chris Carlson

Iratkozzon fel hírlevelünkre