Ferenc pápa Kirill pátriárka közeli munkatársával találkozott

Ferenc pápa

Ferenc pápa a moszkvai patriarkátus külügyi képviselőjét fogadta a Vatikánban pénteken. A pápa engedélyezte a vértanúhalált halt Orosz Péter Pál kárpátaljai pap boldoggá avatását.

Ferenc pápa Antonij volokolamszki metropolitát fogadta, aki júniustól Hilarion metropolitát helyettesíti a moszkvai egyház külső kapcsolatokért felelős osztálya élén. Antonij metropolita az orosz ortodox pátriárka legközelebbi munkatársának számít.

Ez volt az első személyes találkozó a katolikus egyházfő és a moszkvai patriarkátus képviselői között.

Az ukrajnai háború február 24-i kirobbanása óta Ferenc pápa és Kirill pátriárka internetes videó-összeköttetésben egyeztetett egymással március 16-án. Antonij metropolitát csütörtökön a vatikáni külügyminiszterként ismert Richard Gallagher érsek is fogadta. A Vatikán a héten jelentette be, hogy Ferenc pápa szeptember 13-tól Kazahsztánban részt vesz a világ- és a hagyományos vallások vezetőinek hetedik kongresszusán.

Az eseményen lehetőség adódhat a Ferenc pápa és Kirill pátriárka közötti találkozóra.

A Vatikán pénteken nyilvánosságra hozta, hogy Ferenc pápa engedélyezte az egyház több tagjának boldoggá avatási eljárását. Köztük van Orosz Péter Pál, aki a vatikáni közlemény szerint vértanúként halt meg papi szolgálata közben.

A magyarországi Biriben 1917-ben született Orosz Péter Pált 1953. augusztus 28-án ölték meg a kárpátaljai – akkor a Szovjetunióhoz tartozó – Alsókaraszlón. A görögkatolikus egyház munkácsi egyházkerületben (eparchia) szolgált: a vatikáni szentté avatási kongregáció dokumentumai szerint éppen egy titokban bemutatott misét fejezett be, amikor lövés végzett vele a hit elleni gyűlöletből. Az elkövetők a pap meggyilkolásával a helyi egyházat akarták felszámolni – olvasható a Vatican News hírportálon.

(MTI)

A címlapkép forrása: MTI/EPA-ANSA/Maurizio Brambatti

Iratkozzon fel hírlevelünkre