Kína valóban bekebelezi Tajvant?

Tajvan körül a nemzetközi helyzet fokozódik. Az elmúlt hetekben több kínai vadászgép megsértette a szigetország légterét. A napokban pedig Kína olyan hadgyakorlatot kezdett meg, amellyel tengeri blokád alá vonta Tajvant – mindezt éles lőszerrel. Újabb háború látszik a horizonton?

Mi lesz veled Tajvan?

Az közismert, hogy Kína sohasem mondott le a szigetországról, de a mostani hadgyakorlat számos katonai elemzőt is meglepett, hiszen számításaik szerint Tajvan bevétele túl nagy veszteséggel járna Kína számára is.

Akkor mi lehet a kínai hadgyakorlat célja? Csak a nyomásgyakorlás?

Vagy talán Hszi Csin-ping kínai elnök – Vlagyimir Putyin után – elszánta magát arra, hogy a második világháború után kialakult világképet a saját érdekei alapján alakítsa át? Ukrajna megtámadására jobb alkalmat nem találhatott volna Putyin, hiszen Európa az orosz energiahordozóktól függ, az Európai Közösség katonai ereje nem számottevő, és Európa a koronavírus-járvány után készleteit, politikai stabilitását részben felélte. Kína számára Tajvan megtámadása most kínálkozónak látszik, mivel az elmúlt hónapokban megtapasztalhatták, hogy Európa tehetetlen egy agresszorral szemben. Az orosz-ukrán háború pedig jelentős NATO-erőt köt le Kelet-Európában. Így úgy látszik, hogy szabad lehet a pálya Tajvan bevételére.

Tajvan lehet az új Ukrajna? (Forrás: Pixabay.com)

Háború vagy béke?

Egy háborús konfliktusnak beláthatatlan következményei lehetnek, mivel Tajvan kulcsfontosságú szerepet játszik a világgazdaságban. Elsősorban az elektronika és a chipgyártás területén kiemelkedő a teljesítményük. Pont abban, amelyben Kína és Oroszország súlyos hiányosságokkal küzd. Az elmúlt hónapok világpolitikai eseményeiből az látszik, hogy az Amerikai Egyesült Államok Biden-féle politikája nem tudta a különböző régiókban keletkezett feszültségeket megnyugtatóan kezelni.

Ezzel két riválisát – Oroszországot és Kínát – nem, hogy eltávolította volna egymástól, hanem egymás mellé, egy érdekszövetségbe terelte.

Hogy mindennek milyen következményei lehetnek, azok ma beláthatatlanok. Annyi azonban bizonyos, hogy a fokozódó nehézségekkel, az ellátási láncok megszakadásával Európa egy puskagolyó nélkül is padlóra kerülhet, mivel az európai gazdaság a tajvani chipeket (az európai ipar, autógyártás) nem tudja nélkülözni. A kínai szankciók pedig még nagyobb károkat okoznának Európának, mint az Oroszországgal szembeniek. Úgy néz ki, az új világrend kialakításában Európának nem osztottak lapot.

 

Tóth Gábor

Nógrádi: Kína nem mondott le Tajvanról

Totális hidegháború alakulhat ki Kelet és Nyugat között

Kiemelt képünk forrása Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre