Modellek, akik nem öregszenek: a virtuális influenszerek felemelkedése

Több mint 130 ezer követője van Instagramon annak a lánynak, aki világjáró kalandjairól oszt meg képeket, modellkedik, énekel és mindig tökéletesen néz ki - és ebből semmi sem valódi.

Rozy egy dél-koreai virtuális influenszer, aki csupán egy digitálisan megjelenített ember, mégis annyira élethű, hogy gyakran hiszik valódinak a követők. Az őt létrehozó szöuli cég szerint a lány egyszerre robot, mesterséges intelligencia és ember.

„Mindent képes megtenni, amit az emberek nem, a legemberibb formában” – írja a Sidus Studio X a honlapján.

2020-as indulása óta Rozy több márkaszerződést kötött és szponzorokat szerzett, virtuális kifutókon is szerepelt, valamint két kislemezt is kiadott.

(Forrás: rozy.gram Instagram-oldala)

A virtuális emberi iparág nagy virágzásnak indult, amelyben a jövő befolyásolói soha nem öregszenek, botránymentesek és digitálisan hibátlanok egy olyan országban, amely már amúgy is megszállottja az elérhetetlen szépségstandardoknak.

A virtuális influenszerek ugyanolyan képeket posztolnak Instagramra, mint valós társaik, valamint interakcióba is lépnek a követőikkel – amíg sokak számára ez furcsa lehet, a szakértők szerint nagy sikert arat azon fiatal koreaiak körében, akik az idejük nagy részét online töltik el.

A 23 éves Incheonban élő Lee Na-kyoung körülbelül két éve kezdte követni Rozyt, mert azt hitte, hogy ő egy létező személy. Rozy viszont követte őt és egy virtuális barátság alakult ki köztük, amely még akkor is megmaradt, amikor Lee rájött, hogy az Insta-celeb nem valós.

„Úgy kommunikáltunk, mint a barátok, és jól éreztem magam vele – szóval nem úgy gondolok rá, mint egy mesterséges intelligenciára, hanem mint egy igazi barátra” – mondta Lee.

„Imádom Rozy tartalmát” – tette hozzá Lee. – „Annyira csinos, hogy el sem hiszem, hogy mesterséges intelligencia.”

(Forrás: rozy.gram Instagram-oldala)

Persze a virtuális influenszerek jó biznisznek is bizonyultak, hiszen például Rozy Instagramja tele van szponzorált tartalommal, amelyeken bőrápoló és divattermékeket hirdet.

„Idén arra számítunk, hogy könnyedén elérjük a kétmilliárd koreai won (körülbelül 1,52 millió dollár) profitot, csak Rozyval” – mondta a Sidus Studio X vezérigazgatója.

Hozzátette, ahogy Rozy egyre népszerűbbé vált, a cég több szponzorációt kapott olyan luxusmárkáktól, mint a Chanel és a Hermes, valamint magazinoktól és más médiavállalatoktól is. Hirdetései mára megjelentek a televízióban, sőt olyan offline helyeken is, mint a hirdetőtáblák és a buszok oldala.

A cégek azért döntöttek a virtuális modellek mellett, mert akár egy reklámot is sokkal kevesebb idő elkészíteni velük, mint valós társaikkal, valamint

nem öregszenek, nem fáradnak el, tökéletes a sminkjük és a frizurájuk, illetve nem szólnak vissza személyes probléma miatt.

(Forrás: rozy.gram Instagram-oldala)

Rozy nem az egyetlen virtuális influenszer, sem Koreában, sem a világban. Lil Miquelat, egy amerikai technológiai startup társalapítói hoztak létre, aki olyan márkákat támogat, mint a Calvin Klein és a Prada, valamint több, mint 3 millió Instagram-követővel rendelkezik. Lu of Magalut egy brazil kiskereskedelmi vállalat hozta létre, közel 6 millió Instagram-követővel, és az FNMeka, a Factory New zenei cég által létrehozott rapper is több, mint 10 millió TikTok-követővel büszkélkedhet.

A Sidus Studio X vezérigazgatója rámutatott arra is, hogy a legtöbb rajongó nem találkozik személyesen igazi hírességekkel, csak a képernyőkön látja őket. Tehát ilyen tekintetben

„nincs nagy különbség a virtuális emberek és az általuk kedvelt valós hírességek között” – mondta.

„Nem az emberek munkáját vesszük el, hanem olyan dolgokat csinálunk, amelyeket az emberek nem képesek megtenni, mint például a 24 órás munkavégzés, vagy olyan egyedi tartalmakat készítése, mint az égen járás” – folytatta a vezérigazgató.

Forrás: cnn.com

A címlapkép forrása: rozy.gram Instagram-oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre