Kaszab Zoltán: Továbbra is a családokat védi a rezsicsökkentés

Augusztus elsején életbe léptek a rezsicsökkentéssel kapcsolatos új szabályok, melyek célja továbbra is az, hogy a családokat megvédjék a háború káros gazdasági hatásaitól.

A baloldal előszeretettel állítja be úgy ezeket a változásokat, mintha mostantól megszűnne a rezsicsökkentés és a kormány kiszolgáltatná az embereket a piaci árak változásainak. Sok csúsztatást és hazugságot lehetett hallani az ellenzék soraiból az elmúlt években, de mind közül ez a mostani a legnagyobb. Lássuk, hogy mi az igazság és számoljunk együtt! A legfontosabb, hogy

az átlagfogyasztásig továbbra is mindenki a rezsicsökkentett árat fizeti az áramért és a gázért is!

Ebben semmilyen változás nem történt. Vagyis előbbiért 210 kwh felhasználásig 7.560 forintot kell fizetni a piaci áron számítandó 56.469 forint helyett, míg utóbbiért 144 köbméteres havi fogyasztásig 14.688 forintot a piaci árú 146.880 forint helyett. Ez azt jelenti, hogy minden család, a fogyasztásától teljesen függetlenül havi szinten 181.101, egész évre vetítve pedig 2.174.829 forintot takarít meg. 

Ez a majdnem 2 millió 200 ezer forint tehát természetesen annál is jelentkezik megtakarításként, aki többet fogyaszt, mint az átlag.

Sőt, a kormány még rájuk is gondolt. Orbán Viktor, miniszterelnök pénteki közlése szerint ugyanis azért volt szükség a rezsicsökkentett ár és a valódi piaci ár közé beiktatott lakossági piaci árra, hogy a szolgáltatók ne tudjanak hasznot húzni a lakosságból a magas energiaárak miatt. Ez pedig azt jelenti, hogy még az átlagon felül fogyasztóknak sem kell annyit fizetniük, mint amennyibe valójában kerül az áram és a gáz. 

Persze az is nagy erőfeszítés, hogy a kormány egyáltalán fenn tudja tartani a rezsicsökkentést. Ahogyan a miniszterelnök elmondta, a korábbi években maximum 250-260 milliárd forintjába került a költségvetésnek az intézkedés, amely idén már több, mint 2000 milliárd forinttal terhelte volna a büdzsét. Ez persze nem is csoda, hiszen 

a gáz világpiaci ára pár hónap alatt majdnem a háromszorosára növekedett az energiahiánynak és az elhibázott brüsszeli szankcióknak köszönhetően.

Merthogy az már szinte biztosan kijelenthető, hogy a Moszkvát sújtó Uniós büntetőintézkedések nem értek célt. Ezeknek a lényege ugyanis az lett volna, hogy annyira meggyengítsék Oroszországot, hogy az véget vessen az ukrajnai háborúnak. Ez olyannyira nem sikerült, hogy Moszkva Ukrajna egyes részein nemhogy nem csökkenti, hanem egyenesen növeli a harcok intenzitását. Közben pedig a szankciókat kivető Európa alig tudja megfizetni az energiát sőt, egyenesen spórolnia kell annak érdekében, hogy kihúzza a telet elegendő gázzal. Nem véletlenül mondta Orbán Viktor a napokban, hogy az Uniónak alapvetően kell változtatnia a stratégiáján. Amíg ugyanis egy nem történik meg, mi magyarok is isszuk a hibás brüsszeli politika levét.

A címlapkép forrása: MTI/Rosta Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre