„Bűnbánó szellemben érkeztem”

Az inuit önkormányzatisággal rendelkező kanadai Nunavut terület fővárosába látogatott Ferenc pápa.

„Bűnbánó szellemben érkeztem, hogy kifejezzem szívből jövő fájdalmam az igazságtalanságok miatt, amelyeket azon nem kevés katolikus okozott nektek, aki támogatta az ellenetek irányuló igazságtalan és elnyomó politikát” – hangsúlyozta a 85 éves egyházfő kanadai látogatása utolsó állomásán.

„Barátként érkeztem Kanadába, hogy találkozzam veletek, lássam, halljam és értékelni tudjam, hogyan él ezen ország őslakos közössége”

– tette hozzá. „Merem mondani, ha megengeditek, hogy most bizonyos értelemben a családotok tagjának érzem magam, és ezt nagy megtiszteltetésnek veszem” – fogalmazott Ferenc pápa, aki péntek esti hazautazása előtt még az inuit közösség vezetőivel fog találkozni.

Múlt héten kezdődött kanadai látogatása során a pápa hivatalosan is bocsánatot kért az egyház szerepéért Kanada egykori „romboló” asszimilációs politikájában.

Nevezetesen abban, hogy az állam bentlakásos iskolákba kényszerítette az őslakosokat, így akarta beolvasztani őket a keresztény társadalomba, de ezzel felszámolta kultúrájukat, elszakította egymástól a családokat, és egész nemzedékeket sodort a társadalom peremére, máig érezhetően.

Kanadában 1881 és 1996 között több mint 150 ezer őslakos gyermeket szakítottak el a családjától, és helyeztek el bentlakásos iskolában.

Sok gyermek éhen halt, verték őket, és szexuális visszaélés áldozatai voltak egy olyan rendszerben, amelyet a Justin Trudeau miniszterelnök által létrehozott Megbékélési Bizottság „kulturális népirtásnak” nevezett.

(MTI)

A címlapképen Ferenc pápa homíliát mond a kanadai Alberta tartomány északi részén, Edmontontól mintegy 70 kilométerre elterülő Szent Anna-tónál tett zarándoklatán 2022. július 26-án. Az őslakos indiánok által Isten tavának vagy a Lélek tavának nevezett tónak gyógyerőt tulajdonítanak, és az egyik leglátogatottabb zarándokhely Észak-Amerikában. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Iratkozzon fel hírlevelünkre