Putyin: Az Északi Áramlat-2 beindítása nem oldja meg a gázhiányt

Putyin gazdaaság

Még az Északi Áramlat-2 gázvezeték azonnali beindítása sem lesz képes újabb nagy mennyiségű gázt eljuttatni az európai piacra, mert a vezeték kapacitásának felét már átirányították az orosz piacra a németországi szabályozó hatóságok késlekedése miatt - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a teheráni iráni-orosz-török csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatóján

Putyin újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy erre figyelmeztette Olaf Scholz német kancellárt.

Tájékoztatása szerint közölte tárgyalópartnerével, az elkészült és beindítható vezeték számára a Gazprom tartalékokat hozott létre, amelyek nem lóghatnak a végtelenségig a levegőben. Az elnök szerint a kancellár válasza az volt, hogy más, fontosabb kérdések vannak napirenden.

Figyelmeztetnem kellett őt, hogy ebben az esetben az Északi Áramlat-2 számára szánt mennyiség felét hazai fogyasztásra és feldolgozásra fogjuk elvonni. A Gazprom kérésére beszéltem erről a témáról, és a Gazprom ezt már meg is tette – hangoztatta Putyin.

Ezért, még ha holnap be is indítjuk az Északi Áramlat-2-t, ez (a leszállítandó gázmennyiség) nem évi 55 millió köbméter lesz, hanem pontosan a fele – tette hozzá.

Az orosz vezető hangsúlyozta, hogy a Gazprom, ahogy korábban, a jövőben is teljesíteni fogja szállítási kötelezettségeit, persze, ha valakinek erre szüksége van. Nehezményezte, hogy a nyugati országok szerinte mindent saját kezűleg zárnak le, majd keresnek valakit, akit hibáztathatnak – fogalmazott.

Ez vicces lenne, ha nem lenne olyan szomorú – fogalmazott.

Ukrajnáról szólva azt hangoztatta, hogy Moszkva nem látja Kijev készségét a békerendezési megállapodások végrehajtására. Mint mondta, a márciusi isztambuli orosz-ukrán tárgyalásokon a felek tényleges megállapodásra jutottak, már csak a parafálás volt hátra. Megismételte a Moszkva által korábban már hangoztatott narratívát, miszerint az orosz csapatokat ennek végrehajtása érdekében vonták vissza Kijev alól, de az ukrán vezetés nem tartotta magát a megegyezéshez.

(MTI)
A kép forrása: MTI/AP/Orosz elnöki sajtószolgálat

Iratkozzon fel hírlevelünkre