A végéhez közeledik az Északi Áramlat-1 karbantartása

Az Északi Áramlat-1 balti-tengeri gázvezeték rutinszerű karbantartása különösebb problémák nélkül a tervezett időre lezajlott és a befejezés előtt áll. A Nord Stream AG szóvivője szerint semmi sem áll a gázszállítás csütörtöki megkezdésének útjában.

Ellenkező esetben az üzemeltető társaságnak meghatározott módon tájékoztatnia kellene a piacot. Szerda reggelig nem történt ilyen bejelentés.

Ellentétben a gázcsap elzárásáról elterjedt híresztelésekkel, Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda este utalt arra, hogy a karbantartás után megindulnak a szállítások. A Gazprom teljesíti kötelezettségeit, mindig is teljesítette azokat, és továbbra is teljesíteni fogja minden kötelezettségét – idézte Putyint az Interfax orosz ügynökség. 

Jelezte ugyanakkor a szállítási mennyiség további csökkentésének lehetőségét. Ugyanis ha Oroszország nem kapja vissza a Kanadában megjavított turbinát, akkor fennáll a lehetősége annak, hogy július végén ismét jelentősen, napi 30 millió köbméterre esik vissza a szállítási kapacitás. Az Északi Áramlat-1 gázvezeték elméletileg több mint 167 millió köbmétert képes szállítani naponta.

Az már szerdán kiderülhet, hogy a Gazprom csütörtökön megkezdi-e a szállítást, mivel rendszerint az előző nap szokta bejelenteni ügyfeleinek a szállítani tervezett mennyiséget – mondta el a Gascade hálózatüzemeltető szóvivője. A jelentősebb tételek szállításának előfeltétele ugyanis a nyilvántartásba vétel, az úgynevezett nominálás.

A Gascade üzemelteti az Északi Áramlat-1 két átvételi pontját a németországi Lubminban, Pomeránia tartományban.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre