Menczer: Folyamatos a gáztározók feltöltése

Folyamatos a gáztározók feltöltése, az ország gázellátása, ahogy eddig is, biztosított – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.

Menczer Tamás azt mondta, hogy a tározók töltöttsége – kapacitásukhoz mérten – 44-45 százalékon áll, míg az ország éves fogyasztásához képest ez az arány meghaladja a 26 százalékot.

Az európai töltöttségi átlag 15 százalék alatt van, tehát „jelentős lépéselőnyben vagyunk”

– fűzte hozzá. A kabinet azzal bízta meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy intézkedjen 700 millió köbméter, a már meglévő szerződéseken felüli gáz beszerzéséről. A miniszter ezt a munkát folyamatosan végzi, ezt a mennyiséget még be tudnák tárolni a tározókba – közölte Menczer Tamás. Hangsúlyozta: az őszi és a téli hónapokra a gáztározók telítettsége megfelelő lesz.

Európában most nem az a fő kérdés, hogy mennyibe kerül a gáz, hanem az, hogy van-e elegendő és jut-e mindenkinek.

„Nálunk van elegendő energiahordozó, érkezik a gáz folyamatosan, és azon is dolgozunk, hogy az ország energiabiztonságát megőrizzük” – mondta az államtitkár.

Az Északi Áramlat-1 gázvezeték leállásáról Menczer Tamás megjegyezte, hogy a helyzet súlyos, mivel Oroszország már a vezeték karbantartási munkálatainak kezdete és a szállítás felfüggesztése előtt is 40 százalékra korlátozta a kapacitást. A munkálatok hivatalosan július 21-ig tartanak a vezetéken, de

jelenleg senki nem tudja, hogy a határidő után valóban megindul-e a gázszállítás, és ha igen, mekkora mennyiségben – mondta az államtitkár. Ha nem, akkor az „izgalmas helyzetet” teremt, elsősorban Németországban 

– tette hozzá. Magyarországra két irányból érkezik az orosz gáz: a déli gázfolyosón – Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül – 3,5 milliárd köbméter jön, míg Ausztria felől további egymilliárd köbméter – közölte. Menczer Tamás szerint most arról folynak a tárgyalások, hogy a teljes orosz gázmennyiséget átirányíthassák a déli gázfolyosóra.

Hangsúlyozta, hogy az európai gázfelhasználás 40-50 százaléka orosz forrásból származik, tehát ezt nem lehet az egyik napról a másikra kiváltani.

Valóban a háború minden bajnak az okozója, de a helyzetet az unió szankciói csak tovább rontják – mondta.

Menczer Tamás a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hazugságnak nevezte, hogy a kormány nem tett semmit az orosz „gázfüggőség” ellen.

Míg 2010-ben a szomszédos országok közül Magyarországnak csupán kettővel volt gázvezeték-összeköttetése, jelenleg a hétből hattal van. Míg 12 évvel ezelőtt csak egy hosszú távú gázmegállapodása volt az országnak, jelenleg kettő van: egy Oroszországgal, egy pedig a Shell-lel.

(MTI)

A címlapkép forrása: Facebook/Menczer Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre