A Vatikán lehetségesnek tart egy pápai látogatást Kijevbe

Ferenc pápa

Paul Gallagher érsek, a Vatikán „külügyminisztere" a Rai1 olasz televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a 85 éves pápa július végén, Kanadából visszatérése után megbeszélést folytat majd munkatársaival egy lehetséges kijevi látogatásról.

Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e egy ilyen utazás már augusztusban, Gallagher úgy válaszolt: „lehetséges, nem zárnám ki”.

A brit érsek azonban leszögezte, hogy természetesen minden a pápa egészségi állapotán múlik. A július elejére tervezett afrikai utat a pápa lemondta ugyan, de Kanadába továbbra is szándékában áll ellátogatni. A pápa térd-ínszalaggyulladás miatt az utóbbi időben gyakorta kerekesszékben jelenik meg a nyilvánosság előtt.

„A pápa meg van győződve arról, hogy egy kijevi látogatásnak pozitív hatása lenne” – mondta Gallagher. Ferenc pápa Moszkvába is kész lenne ellátogatni – tette hozzá.

A katolikus egyházfő szeptember közepén a kazah fővárosban, Nur-Szultanban megrendezendő vallásközi világkongresszusra is tervez utazást. A Vatikán ezt már május végén megerősítette. Ott Ferenc pápa találkozhatna Kirill orosz pátriárkával. „Ha a pápa és a pátriárka egészen Kazahsztánig elrepül, akkor találkozni is fognak” – mondta Gallagher.

(MTI)
A kép forrása: MTI/EPA-ANSA/Maurizio Brambatti

Iratkozzon fel hírlevelünkre