Európa Tanács: Haladásra van szükség Európában a társadalmi nemek jogi elismerése terén

Lassú a haladás a társadalmi nemek jogi elismerése terén Európában, további lépésekre van szükség a polgári és emberi jogok tekintetében - olvasható a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) frissen közzétett jelentésében.

A jelentést az ET diszkriminációellenes, sokszínűséggel és befogadással foglalkozó irányítóbizottsága által létrehozott munkacsoport készítette, és egyebek között az áll benne, hogy azonban egyes országok között jelentős különbségek vannak.

Az ET 46 tagállama közül 38-ban létezik jogi vagy közigazgatási eljárás a nemek jogi elismerésének biztosítására, és ezek közül kilencben bárki önrendelkezés alapján dönthet nemi identitásáról.

Néhány országban azonban nem létezik ilyen eljárás, más országokban pedig ellehetetlenítették – írják a jelentésben. A testület szerint ez egyebek között ahhoz vezet, hogy a transznemű, interszexuális emberek olyan hivatalos dokumentumokkal rendelkeznek, amelyek nem felelnek meg nemi identitásuknak. Ez kiszolgáltatottabbá teszi őket a diszkriminációnak és az erőszaknak – hívták fel a figyelmet a szakértők.

Az Európa Tanács 26 tagállama még mindig orvosi vizsgálatot ír elő a nemváltás jogi elismeréséhez, továbbá 13 tagállamban kötelező sterilizáció, 19 tagállamban pedig válás kell annak engedélyezéséhez.

Ami a gyermekek és serdülők nemi önmeghatározásának jogi érvényesítését illeti, a jelentés szerint számos tagállamban folynak viták a korhatárok felülvizsgálatáról, különösen olyan esetekben, amikor a korhatárok miatt a fiatal transzneműek elutasítással, kirekesztéssel vagy egyéb problémákkal szembesülnek mindennapi életükben.

„A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a nemek jogi elismerésére vonatkozó eljárások a gyermek mindenekfelett álló érdekét vegyék figyelembe, és ennek megfelelően vizsgálják felül az érvényes korhatárokat” – javasolja jelentésében az Európa Tanács.

Az ET ajánlásai szerint azoknak a tagállamoknak, amelyek jelenleg nem rendelkeznek a nemi identitást védő, megkülönböztetés ellenes jogszabályokkal, lépéseket kell tenniük ezek bevezetése felé. A büntetőjogban az áldozat nemi identitásához vagy nemi jellemzőihez kapcsolódó indítékokat súlyosbító körülménynek kell tekinteni – tették hozzá a munkacsoport tagjai.

(MTI)

A címlapképen az egynapos munkalátogatáson Észak-Macedóniában tartózkodó Charles Michel, az Európai Tanács elnöke látható a Dimitar Kovacevski észak-macedón miniszterelnökkel tartott megbeszélését követő közös sajtóértekezleten Szkopjében 2022. július 5-én. Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Iratkozzon fel hírlevelünkre