Így se jó, meg úgy se jó

Az EU energiaügyi tanácsának ülése

Ausztria panaszt emel az Európai Bíróságnál az Európai Parlament szerdai döntése miatt, amellyel az uniós képviselő-testület plénuma az Európai Bizottság előterjesztésére a nukleáris- és földgázenergiát „zöld és fenntartható” átmeneti energiaforrásnak minősítette - jelentette be az osztrák környezetvédelmi, energiaügyi és innovációs miniszter.

Leonore Gewessler közleményében azt írta: „Különösen az ukrajnai háború fényében nem engedhetjük meg, hogy »zöldfestő programot« működtessünk a nukleáris- és földgázenergiába való befektetések terén. Az atomenergia és a földgáz felhasználása nem járul hozzá a klímavédelemhez.”

Az Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülésén megszavazta az Európai Bizottság úgynevezett energia-taxonómia előterjesztését.

Az osztrák miniszter azt is jelezte, hogy Bécs igyekszik további tagállamokat gyűjteni a jogi beadvány támogatásához.

Luxemburgi kollégája, Claude Turmes szerdán a Twitteren megerősítette, hogy a nagyhercegség szintén az Európai Bírósághoz fordul ebben az ügyben.

(MTI)

Kizöldült a gáz és az atom

A címlapképen Leonore Gewessler osztrák energiaügyi miniszter nyilatkozik a sajtó munkatársának az Európai Unió Közlekedési, Távközlési és Energiaügyi Tanácsának (TTE) luxembourgi ülése előtt 2022. június 27-én. Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Iratkozzon fel hírlevelünkre