Megrendült Boris Johnsonban a bizalmuk – Lemondott Rishi Sunak brit pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter

Lemondott kedden Rishi Sunak brit pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter. Mindketten a kormányfő, Boris Johnson iránti bizalmuk megrendülésével indokolták döntésüket.

Sunak és Javid szinte egyszerre jelentette be távozását Johnson kormányából. Mindketten a kormányzó brit Konzervatív Párt legbefolyásosabb tagjai közé tartoznak.

Sunak – akit a Konzervatív Párton belül is sokan Boris Johnson lehetséges utódjának tartanak – a miniszterelnökhöz írt levelében azzal indokolta döntését, hogy az ország jogos elvárása a megfelelő, hozzáértő és komoly kormányzás.

A volt pénzügyminiszter visszautalt a Johnson ellen saját frakciója által néhány hete kezdeményezett bizalmi szavazásra, és azt írta: most már egyértelmű számára, hogy a helyzet Boris Johnson vezetése alatt nem fog változni, és a kormányfő ezért immár az ő bizalmát is elvesztette.

Fotó: A 2022. június 7-i képen Rishi Sunak brit pénzügyminiszter Boris Johnson miniszerelnököt (b) hallgatja a rendes heti kabinetülésen Londonban. Sunak július 5-én lemondott tisztségéről. A távozó miniszter a kormányfő iránti bizalma megrendülésével indokolta döntését. MTI/AP/Getty pool/Leon Neal

Iratkozzon fel hírlevelünkre