Ferenc pápa Moszkvába és Kijevbe is el szeretne utazni a nyáron

Ferenc pápa

A július végi kanadai látogatása után Ferenc pápa Kijevbe és Moszkvába is el szeretne látogatni. Abban bízik, hogy sikerül elindítani a két nemzetet a béke útján.

Ferenc pápa hamarosan Oroszországba és Ukrajnába is el szeretne látogatni. Ezt a Reuters hírügynökségnek nyilatkozta egy szombati interjúban.

A pápa lehetségesnek tartja, hogy július végi, kanadai útja után Moszkvába és Kijevbe is ellátogasson.

„Először Moszkvába fogok elutazni, hogy megpróbáljak valamilyen módon segíteni. De szívesen elmennék mindkét fővárosba” – idézi a Reuters a pápát.
A pápa első útja Moszkvába

A katolikus egyház vezetője arra is kitért az interjúban, hogy pár hónappal ezelőtt már el szeretett volna utazni Oroszországba. Akkor nem került sor a látogatásra, mert Oroszország visszautasította. A Kreml akkor arra hivatkozott, hogy még nem érkezett el a megfelelő időpont egy ilyen megbeszélésre.

 A pápa szerint a helyzet azóta sokat változott: újra beszélt az orosz elnökkel egy esetleges találkozóról, amire Putyin már nyitottabban reagált.

„Arra gondoltam: bár az orosz elnök lehetőséget adna arra, hogy szolgáljam a békét” – mondta a pápa.

A képen Ferenc pápa a Családok Világtalálkozójának nyitóeseményén, a Családok Fesztiválján a Vatikán VI. Pál pápa termében 2022. június 22-én. Forrás: MTI/EPA-ANSA/Maurizio Brambatti

Iratkozzon fel hírlevelünkre