Számítanak a péterfillérekre

A Magyar Katolikus Egyház vasárnap tartja országszerte a péterfillérek gyűjtését a templomokban. Az adományokat Ferenc pápa karitatív céljaira fordítják - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata.

Azt írták: a magyar katolikusok ezáltal is megélik a közösséget a világegyházzal. A hívek a pápának felajánlott támogatással segíthetik az egyetemes egyház „sokféle igényét és a leginkább rászorulókat”.

Úgy fogalmaztak: a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzet, illetve a globális szinten megjelent nehézségek egyre sürgetőbbé teszik, hogy tettekkel, látható jelekkel is segítsük Ferenc pápa egész világra kiterjedő karitatív misszióját – fogalmaztak.

Tavaly a magyarországi katolikus templomokban mintegy 62 millió forintnyi adomány gyűlt össze a péterfillérekből.

A Vatikán karitatív céljait a hagyományos templomi gyűjtés mellett banki átutalással is lehet támogatni, valamint a Szentszék honlapján online adományokat is fogad a Péterfillér Hivatal.

A péterfillérek gyűjtése a 8. században kezdődött, amikor az újonnan megtért angolszászok önkéntes hozzájárulást küldtek a pápának. Ekkortól alakult ki a „Denarius Sancti Petri” adományozása, amely a középkorban az európai országokban általánossá vált.

A reformáció idején szünetelt a péterfillérek gyűjtése, a 19. században azonban újraéledt a szokás, majd 1870 és 1929 között a Vatikán egyetlen bevételi forrásává vált.

Magyarországon a rendszerváltás után, 1993-ban indult újra a kommunizmus évtizedei alatt szünetelő gyűjtés.

(MTI)

A címlapképen cseréppersely látható a 15-16. század egyik Irgalmasrendi Kórházából. Forrás: Budapesti Történeti Múzeum Fotó: Tihanyi Bence

Iratkozzon fel hírlevelünkre