Hoppál Péter: Rekord részvétel a Múzeumok éjszakáján

Nagy sikerrel, rekord részvétellel zajlott le az idei Múzeumok éjszakája. Hoppál Péter szerdán a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában elmondta: a szombati országos rendezvényt csaknem 330 ezren látogatták, kétszer annyian, mint a tavalyit.

„Több mint 430 intézményben összesen 2500 aktivizáló program valósult meg országszerte június 25-én szombaton. Az intézményeknek sikerült megszólítaniuk az átlagembereket, átment az üzenet, hogy kulturálódni, múzeumba menni igenis jó”

– mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára.

A Múzeumok éjszakáját, a közgyűjtemények országos rendezvénysorozatát huszadik alkalommal rendezték meg. Hoppál Péter kiemelte: egyetlen este alatt 329 ezer 174-en léptek be a múzeumok rendezvényeire, ami kétszer annyi, mint a tavalyi 164 ezres látogatószám. „A budapestiek a vidékieknél is nagyobb mértékben növelték a részvételüket az eseményen. Boldogok vagyunk, hogy a pandémia két éve után az intézmények országszerte tele voltak”.

Hoppál Péter hangsúlyozta: a Múzeumok éjszakája kiváló lehetőség arra, hogy a múzeumok, a könyvtárak a levéltárak bevonzzák kapuikon belülre azokat is, akik az év során munkájuk, életkörülményük miatt nem tudtak ellátogatni közgyűjteményekbe.

„A hazai közgyűjtemények arra törekednek, hogy a 21. századi ember számára próbáljanak vonzó szabadidő eltöltési alternatívát kínálni. A múzeumpedagógia eszköztára, illetve az interaktív kiállítások sora sokat fejlődött az elmúlt évtizedben. Az Európai Unióban GDP arányosan Magyarország költ legtöbbet kulturális célokra, és ebben ott van a múzeumok felújítása, valamint új létesítmények építése, amilyen például a Néprajzi Múzeum vagy a Magyar Zene Háza”

– mondta Hoppál Péter.

(MTI)

Címlapkép: Múzeumok Éjszakája/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre