Az eunuch is nemi identitás?

transzgender, mosdóhasználat

A skóciai egészségügyi szervezet nyilvánosságra hozott egy dokumentumot, ami szerint az eunuch is egy nemi identitás.

A nemekről és a nemsemleges személyes névmásokról szóló vita közepette Skóciában, az állami egészségügyi szolgálat (NHS) vezetői bocsánatkérésre és belső vizsgálat indítására kényszerültek, miután a szervezet tévesen közzétett egy dokumentumot. Eszerint az eunuch létet nemi identitásként kellene elismerni, a transznemű, a nem bináris, a genderfluid, a ciszgender és a gender queer után.

A később bocsánatkéréssel törölt dokumentum szerint a magukat eunuchként azonosító emberek a legkevésbé látható csoportot jelentik a nemi hovatartozást megerősítő orvosi kezelést igénylők között. Ugyanez a dokumentum az eunuchot úgy határozta meg, mint „olyan személyt, akit születésekor férfinak ítéltek, akinek heréit műtéti úton eltávolították vagy működésképtelenné tették, és aki eunuchként azonosítja magát”.

Susan Smith, a nők jogaiért kampányoló For Women Scotland képviselője az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy

„felháborítónak tartjuk, hogy a skót NHS helyénvalónak tartja, hogy az eunuch identitást is nemi identitásként kellene kezelni, arról nem is beszélve, hogy egy cikket is elhelyezzenek a weboldalukon a témában. Ez egy barbár gyakorlat, amelyet évszázadok óta fiatal férfiak és fiúk megalázására és bántalmazására használnak”.

A dokumentumot akkor tették közzé, amikor a skót kormány a nemek elismeréséről szóló törvény reformjáról szóló vita előtt állt. A törvényt azért kívánják megváltoztatni, hogy a transzneműek számára megkönnyítsék az új nemük elismeréséről szóló tanúsítvány megszerzését. A cél az, hogy orvosi diagnózis nélkül is lehessen, nemi diszfóriára hivatkozva nemet változtatni. Ezzel lehetővé téve az emberek számára, hogy saját maguk határozzák meg nemi identitásukat.

A kormány célja a nemek elismeréséről szóló 2004. évi törvény módosításával, hogy új kritériumokat vezessen be a nemek elismeréséről szóló tanúsítványt (CGR) igénylők számára. A GRC megszerzése azt jelenti, hogy a transz személy új nemét jogilag elismerik, és így új születési anyakönyvi kivonatot kaphat, amelyen ez a nem szerepel.

Shona Robison társadalmi igazságosságért felelős miniszter szerint „a transznemű férfiak és nők társadalmunkban a leginkább megbélyegzettek közé tartoznak, és sokan úgy érzik, hogy a nemi elismerő bizonyítvány megszerzésének jelenlegi rendszere tolakodó és túl bürokratikus”. A miniszter hozzátette, hogy ez a törvényjavaslat nem vezet be új jogokat a transzneműek számára.

„Arról van szó, hogy egyszerűsítsük és javítjuk a transznemű személyek számára a jogi elismerés megszerzésének folyamatát. A nem megváltoztatása sokkal egyszerűbb lesz, és elegendő lesz nyilatkozni arról, hogy legalább három hónapot töltöttünk el már az új nemi identitásunkkal, mindezt pedig orvosi igazolás nélkül megtehetik majd az igénylők”.

Ahogy arról már a V4NA is beszámolt, az eunuch, mint nemi identitás már más szervezeteknél is megjelent. A World Professional Association for Transgender Health (WPATH) egy orvosi szövetség, amely többek között a gyermekek orvosi nemváltására vonatkozó irányelveket is meghatározza. 2021. december 3-án tette közzé az új dokumentumát, amely az „eunuch” kategóriát, már nemi identitásként tartotta számon. A WPATH ellátásra vonatkozó standardjainak frissített 8. kiadása, amely orvosi kezelést és szolgáltatásokat ajánl az önmagukat eunuch nemi identitásúnak vallók számára, leírja a magukat eunuchnak azonosító emberek és más transznemű emberek közötti kapcsolatot.

A dokumentum kimondja: „Az eunuch-identifikált emberek más nemileg különböző emberekkel osztozhatnak a férfias fizikai jellemzők, a férfias nemi szervek vagy a nemi szervek működésének csökkentésére vagy megszüntetésére irányuló vágyban”. A dokumentum azt is állítja, hogy „az eunuch-identifikált emberek ugyanolyan kisebbségi stressztől szenvedhetnek, mint más megbélyegzett csoportok”.

Botrányt okozott azonban, amikor kiderült, hogy a dokumentum részletesen hivatkozik az Eunuch Archives nevű hardcore fétisoldalról gyűjtött kutatásokra – egy olyan oldalról, amely gyermekeket szexuálisan kizsákmányoló fantáziákat tartalmaz, amelyek középpontjában a kisfiúk pubertáskorban való megakadályozása áll.

Az oldalon a tagok egyébként kasztrációs fantáziákat osztottak meg egymással, szolgáltatásokat kínáltak, kasztrációs fotókkal és videókkal kereskedtek, fiatal férfiakkal kerestek kapcsolatot, hogy „elnőiesítsék” őket, tanácsot kértek a kémiai kasztrációval kapcsolatban, és olyan orvosokat ajánlottak, akik hajlandóak pszichiátriai értékelés nélkül elvégezni a műtéteket. Azonban

az archívumban rengeteg olyan történet található, amelyek közvetlenül a gyermekek szadista szexuális zaklatását tartalmazzák.

A történetek elsősorban a gyermekek kasztrálásának erotizálására összpontosítanak. Némelyikben a kisfiúk maguk kérik a beavatkozásokat, és hálájukat fejezik ki a műtéteket végző felnőtteknek. Másokban a gyerekeket rendkívüli kényszer hatására erőszakkal kasztrálják.

(V4NA)

Címlapkép: Unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre