Kihirdették a gázveszélyhelyzeti terv riasztási fokozatát

Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter kihirdette a gázveszélyhelyzeti terv riasztási fokozatát. Németország felkészül a legrosszabbra. – írta a Berlini gyors.

A gázpiacokon kialakult feszült helyzet miatt a szövetségi kormány kihirdette a gázveszélyhelyzeti terv második eszkalációs fokát. Robert Habeck (Zöldek) szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter a veszélyeztetett ellátási helyzet miatt „szükségesnek” nevezte a lépést.

„Gázválságban vagyunk. A gáz mostantól egy szűkös árucikk. Az árak már most is magasak, és fel kell készülnünk a további emelkedésre” – mondta a miniszter.

Habeck felhívást intézett továbbá minden fogyasztóhoz – az iparhoz, a közintézményekhez és a magánháztartásokhoz egyaránt – hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék gázfogyasztásukat. Hangsúlyozta, hogy a nyár megtévesztheti az embert, de készülni kell a télre. Ez a riasztási fokozat a második a három fokozati szint közül a gázveszélyhelyzeti tervben, amelyet az Ukrajna elleni orosz támadás után mutattak be.

Télen lesz elég gáz? Képünk illusztráció. (Forrás: Pixabay.com)

A riasztási fokozatnál a gázellátásban zavar észlelhető, vagy a gáz iránti kivételesen magas kereslet mutatkozik, amely így a gázellátási helyzet romlásához vezet. Azonban ennél a fokozatnál a piac még mindig képes megbirkózni a zavarral, vagy a megnövekedett kereslettel.

A mostani lépéssel kapcsolatban a német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének elnöke, Peter Adrian elmondta, hogy „bár a gázellátás még mindig biztosított, a vállalatok minden ágazatban aggodalommal figyelik az eseményeket”. „Igazságos egyensúlyt kell teremteni a gázszolgáltatók és a gázfogyasztók között az elkerülhetetlen költségterhek tekintetében. Ellenkező esetben fennáll a veszélye annak, hogy – különösen az energiaigényes szektorokban működő vállalatok leállítják a termelést, amelynek következtében csődközelbe kerülhetnek” – hangsúlyozta Adrian.

Forrás: Magyar-Német Intézet, Berlini Gyors

 

Alexander De Croo: Nehéz tél elé nézhet Európa

Földgázellátási válsághelyzetre készülnek Németországban

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre