A legmagasabb szintű terrorkészültséget léptették életbe Norvégiában

Egy iráni gyökerekkel rendelkező, 42 éves norvég állampolgár szombaton hajnali 1 óra körül kezdett el lövöldözni a norvég főváros egyik jól ismert homoszexuális bárjában és környékén, az utcán és egy másik szórakozóhelynél.

A PST norvég titkosszolgálat extrém iszlamista terrorcselekménynek nevezte a szombati homoszexuális felvonulás előtt történt lövöldözést, és a mérsékeltet jelentő 3-asról a rendkívüli veszélyt jelentő 5-ös fokozatra emelte az országban a terrorellenes készültséget.

A PST ügyvezető igazgatója, Roger Berg elmondta, hogy a civilek segítségével még az éjszaka elfogott gyanúsított egy radikalizálódott iszlamista, aki ráadásul mentális egészségi problémákkal is küszködik. 

A kisebb súlyú erőszak, drog- és fegyverhasználati bűncselekmények miatt a hatóságok előtt már 2015 óta ismert férfi, aki eddig nem tett vallomást, nyilvánvalóan páni félelmet akart kelteni a lakosságban – közölte.

Szemtanúk szerint az elkövető egy táskával lépett be a London Pub éjszakai lokálba, ahol elővette a fegyverét és lőni kezdett. A lövöldözés nyomán a klubban, majd az utcán pánik tört ki. A helyszínen két fegyvert, köztük egy automata pisztolyt találtak.

A hatóságok tanácsára a szervezők lefújták a szombatra tervezett homoszexuális felvonulást, amely az egyhetes Pride rendezvénysorozat csúcspontja lett volna.

Az ügy kapcsán Harald norvég király azt mondta, hogy őt és a királyi családot megdöbbentette a támadás. Össze kell fognunk és meg kell védenünk értékeinket: a szabadságot, a sokszínűséget és az egymás iránti tiszteletet – mondta a 85 éves uralkodó.

Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak. A kormányfő egyben szolidaritását fejezte ki az LMBTQ közösséggel:  veletek vagyunk – mondta.

A támadásban tízen sérültek meg súlyosabban, de úgy tudni, hogy senki sincs életveszélyben.

Christian Hatlo rendőrségi szóvivő szerint még korai megmondani, hogy kifejezetten a homoszexuálisok voltak-e a támadó célpontjai.

(MTI)
MTI/EPA/NTB/Hakon Mosvold Larsen

Iratkozzon fel hírlevelünkre