Joe Biden indulatosan reagált az ország gazdasági helyzetére vonatkozó kérdésre – VIDEÓ

A CNN videófelvételén Joe Biden dühösen szól vissza az újságírónak, aki egy lehetséges gazdasági visszaesésről kérdezi.

Az amerikai elnök a Delaware állambeli Rehoboth Strandon sétálva válaszolt újságírók kérdésére, amikor az egyik riporter azt kérdezte tőle, mit gondol arról, hogy szakértők szerint komoly gazdasági visszaesés várható.

A kérdésre Joe Biden indulatosan annyit felelt:

„A többségük nem mondja ezt. Kérem ne találjon ki dolgokat, jó? Most olyan, mint egy republikánus politikus. Csak viccelek. Ez egy vicc volt. De viccet félretéve, nem gondolom ezt”.

A riporter kérdését a Wall Street Journal egy szombaton publikált cikkére alapozta. A szerző egy gazdasági szakértőkből álló csoport felméréséről írt, akik 44 százalékra értékelték annak lehetőségét, hogy az USA-ban gazdasági visszaesés lesz tapasztalható a következő 12 hónapban.

„A szakértők több tényezőt megvizsgálva állapítottak meg a visszaesés lehetőségét. Ilyen a hitelfelvétellel járó költségek emelkedése, a rohamosan inflációnövekedés, az ellátási láncok akadozása és az ukrajnai háború miatt nyersanyagár-sokk” – írja a The Wall Street Journal.

Amellett, hogy rekordméretű gázáremelkedés és infláció ütötte fel fejét, az ország GDP-je 1,5 százalékos csökkenést mutatott 2022 első negyedévében.

Több nagyobb amerikai cég vezetője is aggodalmát fejezte ki a jelenlegi helyzettel kapcsolatban, és elmondták: tartanak egy lehetséges gazdasági visszaeséstől.

A Reuters értesülése szerint az Elon Musk által vezetett Tesla cég például már bejelentette, hogy a közeljövőben sehol nem vesznek fel új alkalmazottakat. Ráadásul, Musk 10 százalékos munkaerő elbocsátásban is gondolkodik.

A címlapképen Joe Biden amerikai elnök interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökségnek a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2022. június 16-án. Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

Iratkozzon fel hírlevelünkre