ENSZ: rendkívül aggasztó a humanitárius helyzet a Donbaszban

A humanitárius helyzet egész Ukrajnában, különösen a Donyec-medence keleti részében rendkívül aggasztó, és továbbra is gyorsan romlik - áll a szervezet sajtóközleményében.

Az orosz erők egy ideje a Donyec-medence elfoglalására törekednek, az ukrán vezérkar csütörtöki helyzetjelentése szerint folytatják a térségben található Szeverodoneck teljes megszállására tett kísérleteiket.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója pénteken lehetetlennek nevezte a szeverodonecki Azot vegyi üzemben rekedt 568 civil – köztük 38 gyerek – kimenekítését a heves harcok miatt.

A héten Oroszország azt vetette az ukrán erők szemére, hogy szándékosan akadályozzák a civilek evakuálását a számukra kialakított, orosz területek felé vezető humanitárius folyosón keresztül.

Az orosz hadsereg eddig kétszer – szerdán és csütörtökön – nyitott humanitárius folyosót, Vitalij Kiszeljov, a Moszkva által függetlennek elismert Luhanszki Népköztársaság belügyminiszter-helyettese pedig azt mondta, hogy a létesítményben nincs sem víz, sem élelem, sem gyógyszer.

Mindeközben a dél-ukrajnai Odessza megye kormányzója, Makszim Marcsenko arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg két Harpoon típusú, hadihajók ellen használt manőverező robotrepülőgéppel eltalálta a Fekete-tengeren az orosz erők Vaszilij Beh nevű vontatóhajóját, amely az odesszai régió déli részén található, orosz megszállás alatt lévő Kígyó-szigetre szállított katonákat, lőszert és fegyvereket.

A Vaszilij Beh 2017 óta teljesített szolgálatot a fekete-tengeri orosz hadiflotta kötelékében – tette hozzá az ukrán hadsereg Facebookon.

(MTI)
MTI/EPA/Mykola Tys

Iratkozzon fel hírlevelünkre