Bakondi: Dobálnak, csúzlival lövik a határvédőket, gázspray-vel lefújják őket

Az erős határvédelem fenntartása egyértelműen indokolt: bonyolult és nehéz a határőrizeti helyzet a magyar határokon, jelentős nyomás alatt van a déli határ - mondta el Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Bakodni György a déli határhelyzetről szólva beszámolt arról, hogy idén eddig 94 307 határsértőt fogtak el, és ez a szám tavaly ugyanebben az időszakban 41 244 volt. Tehát

több mint duplájára emelkedett az illegális, jogellenes átlépések száma

– mutatott rá. Bakondi György közölte azt is, tavaly ugyanebben az időszakban 376 embercsempészt fogtak el, míg idén eddig már 705 embercsempész ellen indítottak büntetőeljárást.

Azt láthatni, hogy afgánok, pakisztániak, indiaiak viszonylag nagy számban jelennek meg a határainkon, túl a szíreken és még számos más állam polgárain – jegyezte meg.

Bakodni György úgy fogalmazott:

„semmi nem mutat arra, hogy csökkenne vagy éppen megállna a bevándorlás.” Mivel az Európai Unió ez irányú politikájában érdemi változás nincs, ezért tulajdonképpen a nemzetállamokon múlik, hogy mi történik a határokon

– tette hozzá.

Közölte azt is, június 8-ig 230 erőszakos cselekmény történt a szerb-magyar határon. A felvételeken az is látható, hogy a határ túloldalán időnként lőfegyverek is feltűnnek, pisztolyok, sőt egy alkalommal géppisztoly is. Levegőbe is lőttek vele. Ezen kívül dobálnak, csúzlival lövik a határvédőket, gázspray-vel lefújják őket – mondta.

A belbiztonsági főtanácsadó rámutatott:

a magyar határ migrációs nyomása tartósan erőteljes. Az erőszakos határáttörési kísérletek és az államhatárt védőkkel szembeni támadások száma folyamatosan emelkedik. Az embercsempészek tevékenysége egyre erőteljesebb.

Közölte, idén az illegális migránsok 93 százalékát a határ közelében fogták el, vagy megakadályozták a tiltott határátlépésüket, vagy a schengeni külső határ közelében kerültek rendőrkézre. A több mint 94 ezer elfogott töredékét, néhány százat fogtak el rendőrök a mélységi ellenőrzések során. Az látszik, hogy ha marad az emelkedő migrációs nyomás, év végére a tavalyi 122 ezernél sokkal több migránst foghatunk el – jegyezte meg.

(MTI)

A címlapképen a Magyar Honvédség katonái határőrizeti feladatot látnak el Röszkénél 2019. június 1-jén. Forrás: MTI/Rosta Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre