Ki is valójában a Momentum új elnöke, Gelencsér Ferenc?

Utánajártunk ki is valójában a Momentum új irányítója, Gelencsér Ferenc.

A Momentum tisztújításán eldőlt, hogy ki vezeti tovább az ellenzéki pártot, miután Donáth Anna nem vállalta tovább a feladatot. Donáth távozása nagy veszteség a Momentumnak, hiszen ő volt a legnépszerűbb és legkarakteresebb - némi közéleti vízióval is rendelkező - szereplő a politikai formáción belül.

Legnagyobb meglepetésre a viszonylag ismeretlen új elnök,  Gelencsér Ferenc olyan arcokat utasított maga mögé, mint Kerpel-Fronius Gábor és Hajnal Miklós. Egyes források szerint Gelencsér győzelme annak tudható be, hogy Hajnalra ráégett a diplomabotrány, Kerpel-Fronius Gáborra pedig a Demokratikus Koalícióval való függőségi viszonya.

Az új titán elsöprő diadalt aratott, ami annak a bizonyítéka, hogy a Momentum – levonva a választási vereség tanulságát – a megújulásban látja a párt túlélésének zálogát. Gelencsér a szavazatok több mint 50%-át zsebelte be. Kerpel-Fronius 36%-ot, Hajnal  mindössze 17%-ot kapott.

Gelencsér egyébként a párt egyik alapítója, országgyűlési képviselő és frakcióvezető-helyettes, az áprilisi választások előtt pedig I. kerületben volt alpolgármester. Vagyonbevallása alapján a Momentum frissen megválasztott elnöke 2,3 millió forint névértékű kriptovalutát kezel, a bankban pedig 2,1 millió forintja van. Pártjában okos, felkészült, de nagyon merev politikusnak tartják.  A 2019-es önkormányzati választáson a Várban elég simán – több mint hét százalékponttal előzte meg fideszes ellenfelét – hozta a mandátumát, majd lett alpolgármester. Ő azonban többre vágyott, tavaly ősszel elindult az előválasztáson, ám ott kudarcot vallott: az LMP-s Csárdi Antal 60:40 arányban győzte le. A közös ellenzéki listán befutó helyre került, így ő is a Momentum-frakció tagjaként dolgozik az Országgyűlésben.

Gelencsér Ferenc állítása szerint jobboldali családba született. Az ifjú politikus dühös ex-Fidesz-szavazóként aposztrofálja magát, aki ütné-vágná a korrupciót. Az új elnök önéletrajzában vannak érdekességek is: 2013-ban Indiában dolgozott, egy tibeti menekülteket segítő alapítványnál, majd 2018-tól 2019-ig a Di Verdi Hotel Kft.-nél volt sales asszisztens, 2019-től az Eaton Hungary Kft.-nél pénzügyi elemzőként tevékenykedett.  Legalábbis a Wikipedia-oldala alapján. A Pesti TV információi szerint az utóbbi nem igaz: az Eaton Hungarynál leginkább gyakornok volt  összesen két hónapig. Az is kérdéses, hogy Gelencsér édesapja MDF-es alapító tag volt, ahogy egy interjúban fia azt állította. 

Valahonnan ismerősek ezek a szépítések? Ha igen, nem csoda. Fekete-Győr András is  mindig arról beszélt, hogy családja kormánypárti, Hajnal pedig eufemizált magának egy közgazdász-diplomát. Bárhonnan is nézzük, egyelőre úgy tűnik az új elnök esetében sem esett messze az alma a fájától.

Kaszab Zoltán: Immár teljesen világos – a baloldal átverte a választóit

 

Címlapkép: A Momentum új elnöke, Gelencsér Ferenc. Forrás: Facebook.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre