EU-csúcs: Orbán Viktor garanciákat kér

Magyarország számára jó megoldás, ha az embargó nem vonatkozik a csővezetéken érkező orosz kőolajra, de csak garanciákkal együtt - jelentette ki a magyar kormányfő a brüsszeli EU-csúcs előtt. Nem számít megállapodásra Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Orbán Viktor újságíróknak nyilatkozva kijelentette: Magyarországnak ez jó megoldás, ami azt jelentené, hogy nem dobják le az atombombát a magyar gazdaságra, hanem tud működni továbbra is, ahogy eddig.

Kijelentette: a vita tétje az, hogy ha az Oroszországból csővezetéken érkező olajszállítással valami történne, vagyis nem érkezik vezetéken orosz olaj, akkor legyen Magyarországnak joga tengeren keresztül beszerezni és másként eljuttatni azt az országba.

Ez a garancia ami nekünk kell. Ha ma elérem azt a garanciát, amit kértünk, akkor biztonságban vagyunk – fogalmazott a kormányfő.

Kérdésre válaszolva közölte: Magyarország kész támogatni az Európai Unió Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós csomagját, ha abban szerepel megoldás a magyar energia-ellátás biztonságának szavatolására.

A jelenlegi javaslat azonban rossz. Előbb megoldásokra van szükség, majd a szankciókra – húzta alá.

A miniszterelnök elmondta: az uniós szankciókból profitot a nyugat-európai olajcégek gyűjtenek be elsősorban, ami azt jelenti, hogy ők a szankciós politika legnagyobb nyertesei. Magyarország extraprofithoz nem tud jutni, mert olyan beruházásokat, köztük csővezeték építését és az olajfinomítók átalakítását kellene végrehajtania, ami nagyon sok pénzbe kerülne. A termék pedig végül drágább lenne a magyar embereknek, mint a mostani – mondta.

Ezt nem engedjük, hogy bekövetkezzen – hangsúlyozta  Orbán Viktor.

A találkozó előtt nyilatkozott Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is.

Nem számítok arra, hogy a csúcstalálkozón megállapodás születik az Oroszország elleni uniós szankciók hatodik csomagjáról, de bízom benne, hogy utána sikerülni fog – mondta.

Az elnök újságíróknak elmondta: az EU már öt szankciós csomagot sikerrel kidolgozott, ez a munka sohasem könnyű és ugyanaz a helyzet a 6. csomaggal is. Mint mondta, a bizottság és az EU soros francia elnöksége az elmúlt öt napban azon dolgozott, hogy előrelépjen ezzel a tervezettel – amely szerinte kezd kiforrottá válni -, de megállapodást még nem sikerült elérni.

A tagállamokhoz intézett felhívásom nagyon világos. A siker kulcsa: szolidaritás Ukrajnával és az uniós egység – húzta alá Von der Leyen.

(MTI)
A kép forrása: MTI/AP/Johanna Geron

Iratkozzon fel hírlevelünkre