San Franciscóban nem áldozhat Nancy Pelosi

Nancy Pelosi

San Francisco érseke, Salvatore Cordelieone pénteken bejelentette, hogy Nancy Pelosi nem járulhat szentáldozáshoz az érsekség területén, amíg támogatja az abortuszt.

Cordileone azután tette meg ezt a lépést, hogy a magát „buzgó katolikusnak” és „rendszeres szentáldozónak” nevező demokrata poltikus többször is elutasította, hogy az abortuszról beszéljene, írja a katolikus.ma.

Az érsek elmondta, hogy ez nem politikai, pusztán lelkipásztori döntés.

A tilalom csak a San Francisco-i érsekség területén érvényes. A világi katolikus hívőknek címzett május 20-i levelében Cordileone felhívta a figyelmet a Egyházi Törvénykönyv 915. kánonjának szövegére, amely így szól:

„a szentáldozáshoz … ne engedjék oda azokat a személyeket, akik nyilvánvaló, súlyos bűnben makacsul kitartanak.”

A levélben arról is írt, mi vezetett Pelosi esetében konkrét szankciókhoz:

“Sokszor megpróbáltam beszélni vele, hogy segítsek neki megérteni azt a súlyos gonoszságot, amit elkövet, azt a botrányt, amit okoz, és a saját lelkét is kockára tevő veszélyt. Most úgy döntöttem, elérkezett az a pont, amikor nyilvános nyilatkozatot kell tennem, hogy nem vehet részt a szentáldozásban, hacsak, és amíg meg nem tagadja nyilvánosan a terhességmegszakítás “jogának” támogatását, és nem gyónja meg, illetve a bűnbánat szentségében nem kap feloldozást, amiért közreműködik ebben a gonoszságban” – írta.

Egy másik, az érsekség papjaihoz címzett levelében elmagyarázta, hogy döntésével az Egyház tanítását alkalmazta, és csak az után tette meg a lépést, hogy Pelosi többször is elutasította, hogy beszéljenek a kérdésről.

“Arra kértem, hogy változtassa meg álláspontját, vagy pedig tartózkodjon attól, hogy nyilvánosan katolikus hitére hivatkozzon és szentáldozásban részesüljön” – írta az érsek. – “Azt is közöltem vele, hogy ha ezt megtagadja, kénytelen leszek nyilvánosan bejelenteni, hogy nem vehet részt a szentáldozásban”.

Pelosi az első megkeresésekre nem válaszolt. Később, a Roe kontra Wade ügy kapcsán kifejtette, hogy hívő emberként miért támogatja az abortuszt.

Korábban, 2021-ben Cordileone imakampányt indított Pelosi házelnök „szívbéli megtéréséért”.

Forrás: katolikus.ma

Címlapkép: Nancy Pelosi, Forrás: Facebook/Nanci Pelosi

Iratkozzon fel hírlevelünkre