Honvédelmi miniszter: ez a nap bizonyítja mire képesek a magyarok a szabadságért

Ez a nap bizonyítja, hogy egy célért, a szabadságért képesek összefogni és áldozatot hozni a magyar emberek – mondta a honvédelmi miniszter Budapesten szombaton, a honvédelem napján tartott ünnepségen.

Ősök felidézése

Benkő Tibor a budai Várban, a Dísz téren tartott rendezvényen felidézte: 1849. május 21-én már a magyar zászló lobogott Buda várában. Magyarország, a magyar emberek fővárosa visszakerült magyar kézbe. A magyar honvédelem napja egy olyan kiemelt esemény, amikor megemlékezünk a hősökről, az áldozatokról. Mindazokról továbbá, akik életüket és vérüket áldozták Magyarországért, a magyar emberek békéjéért és szabadságáért – mondta. Benkő Tibor kiemelte, ez a nap a legalkalmasabb felidézni „őseinket, hőseinket”, és mindazokat, akik építették az ország, a nemzet sorsát.

Ünnepélyes zászlófelvonás Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és Benkő Tibor honvédelmi miniszter jelenlétében a magyar honvédelem napja alkalmából az Esztergomi rondellánál 2022. május 21-én. Kovács Attila/MTI

Ez a nap hűen tükrözi a magyar katona eszmeiségét – szögezte le. Mint mondta: Görgei Artúr tábornok és a zalai 47. zászlóalj katonája, aki kitűzte a magyar lobogót a budai Várban, mindketten egy olyan hadseregben szolgáltak, amelyre Európa és a világ is felfigyelt, és amely beírta magát a történelembe. Benkő Tibor kiemelte: mindig is voltak, vannak és a jövőben is szükség van példaképekre, akiket a katonák követhetnek, akiket követniük kell. Szükség van továbbá arra, hogy a katonák és valamennyi polgár elkötelezettek, elhivatottak legyenek a nemzet, az ország érdekében.

„Ha ez az erő egyesül, akkor nincs, aki útjukba álljon”

– jelentette ki.

Társadalmi példaképek

A honvédelmi miniszter emlékeztetett, hogy 2016-ban azért dolgozták ki a honvédelmi és haderőfejlesztési programot, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó erejeként képviselje Magyarországot. Ez a program biztosítja, hogy legyenek modern, korszerű eszközök. Emellett azt is, hogy olyan emberek szolgáljanak a Magyar Honvédségben, akik fontosnak tartják hazájuk boldogulását, fejlődését. Olyan katonákra van szükség, akik lojálisak, elkötelezettek az ország érdekében – szögezte le.

Ünnepélyes zászlófelvonás katonai hagyományőrzők ágyúlövéseivel a magyar honvédelem napja alkalmából az Esztergomi rondellánál 2022. május 21-én.
Kovács Attila/MTI

A posztjáról távozó miniszter azt kérte: tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a jelenben és a jövőben is legyenek példaképek a társadalomban, és úgy szolgálják a nemzetet, a béke fenntartását. A megemlékezés végén koszorúkat helyeztek el a Honvéd-szobornál, majd a résztvevők a Dísz térről átvonultak az Esztergomi rondellához, ahol ünnepélyes zászlófelvonással, a katonai hagyományőrzők ágyúlövéssel emlékeztek meg a honvédelem napjáról. Délután Görgei Artúr, a szabadságharc hadvezérének sírjánál tartanak megemlékezést.

Az ünnepségen részt vett még mások mellett Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka, Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Ezen felül a katonai alakulatok vezetői, továbbá diplomaták, a katonai attasétestület tagjai, valamint civil szervezetek képviselői. A magyar katonáknak 1849. május 21-én, a tavaszi hadjárat végén három hétig tartó ostrom után sikerült visszaszerezniük a budai Várat. Ennek emléket állítva 1992 óta május 21. a honvédelem napja.

A katonazenekar vezeti az ünnepség részvevőit a magyar honvédelem napja alkalmából tartott fővárosi kegyeleti koszorúzás után a Dísz térről az Esztergomi rondellához 2022. május 21-én. Középen Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Kovács Attila/MTI

(MTI)

Címlapképen: Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a honvédelem napja alkalmából rendezett központi ünnepségen a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban 2022. május 19-én. Balogh Zoltán/MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre