Hadházy Ákos álommunkája: 4 év, 3 felszólalás, 11 nap szavazás, több mint 50 millió forint tiszteletdíj

Május 2-án 199 képviselőből 198 jelenlétében megalakult Magyarország új Országgyűlése. Az egyetlen hiányzó, aki nem tett esküt az Hadházy Ákos volt.

Hadházy Ákos a 2022. április 3-i országgyűlési választás estéjén. Forrás: Facebook/Hadházy Ákos

Ő a képviselői kötelezettsége és a parlamenti munkavégzése helyett először bojkottra szólította fel az ellenzéket, majd már az első napon a távolmaradás mellett döntött és inkább a baranyai Kisvaszarra látogatott alternatív esküt tenni. Nem tette ezt másképpen az előző négy évben sem, amikor a szavazási napok több mint 83%-án (83,58%) volt távol a Parlamenttől, miközben több mint 50 millió forint tiszteletdíjban részesült. Ebből kiindulva megnéztük Hadházy Ákos parlamenti munkavégzésének részletes statisztikáját a 2018-2022 ciklushoz köthetően. Kiábrándító a végeredmény.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a páholyban az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 20-án. MTI/Illyés Tibor

Több mint 50 millió forint képviselői tiszteletdíj

Az elérhető fizetési adatok szerint az előző négyéves ciklusban Hadházy Ákos képviselői tiszteletdíjból származó jövedelme 50.760.234 Ft volt (kiegészítés: figyelembe vettük a ciklus alatti emelkedéseket). Az egyéb juttatásokat -, mint például utazási költségtérítés, lakhatási támogatás vagy éppen mobil szolgáltatás – nem tartalmazza ez az összeg.

Vajon milyen országgyűlési munkavégzés társul a díjazáshoz?

A törvényjavaslatokról összesen 67 napon szavazott a Ház, ez a szám évekre bontva:

  • 2018: 12 nap
  • 2019: 17 nap
  • 2020: 25 nap
  • 2021: 13 nap

Hadházy Ákos a 67 napból 56 napon nem volt jelen, vagyis a szavazási napok több mint 83%-án (83,58%) volt távol a Parlamenttől. Volt olyan, amikor a szavazási nap elején bent volt, később már viszont nem, ezt úgy vettük, hogy aznap jelen volt.

  • 2018: 3 napot volt JELEN, és 9 napot NEM VOLT JELEN
  • 2019: 17 napot NEM VOLT JELEN
  • 2020: 4 napot volt JELEN és 21 napot NEM VOLT JELEN
  • 2021: 4 napot volt JELEN és 9 napot NEM VOLT JELEN
11 napon volt bent szavazni a képviselő, ha a ciklus alatti jövedelmét nézzük, akkor ez napi szinten 4.614.567 forintot jelent.

Így dolgozott Hadházy Ákos az országgyűlésben

Amikor jelen volt a képviselő, akkor sem feltétlenül a munkavégzésre koncentrált, sokkal inkább különböző táblákat emelgetett a magasba, olykor nyomdafestéket nem tűrő, trágár üzenettel. 2019-ben például a következőt üzente:

A konstruktív ellenzéki üzenet tisztánlátásáért kattintson a képre, majd még egyszer tovább!

A képre kattintva galéria nyílik!

3 felszólalás 4 év alatt

Hadházy Ákos háromszor szólalt fel az előző ciklusban a Parlamentben. Amennyiben a felszólalásait vesszük alapul, akkor felszólalásonként 16.920.078 Ft díjazás az eredmény. Felszólalásai közül kétszer ráadásul a saját mentelmi ügyében szólalt fel, amelyek összesen nem tartottak másfél percig.

559 törvényjavaslat szavazásakor nem volt jelen

Az elmúlt négy évben összesen 789 darab törvényjavaslatról szavazhattak a képviselők, ebből Hadházy Ákos 559 törvényjavaslat szavazásakor nem volt jelen, ami a törvényjavaslatok közel 71 %-a (70,8%). 558 törvényjavaslatot nézve:

  • Nem szavazott: 89 db
  • Előre bejelentett hiányzó: 268 db
  • Igazoltan távol: 202 db

A számok magukért beszélnek

Hadházy Ákos az előző évben mindössze két alkalommal ment be az Országházba, joggal mondható, hogy nem igen járt be a munkahelyére. A tiszteletdíja mellett irodát, lakást,  üzemanyagkártyát kapott és fizetett munkatársat is foglalkoztathatott.

2022-es megválasztása után úgy tűnik, hogy ismét kerülné a megjelenést a munkahelyén, de a kiemelt díjazásra igényt tart. Nem újdonság ez, már a 2018-as választás után is hasonlóval próbálkozott, akkor kijelentette, hogy nem ül be az országgyűlésbe.

A statisztikai adatokat elnézve Hadházy Ákos ezt be is tartotta, de vajon akkor miként képviseli a választókat? Vajon ha ezt egy átlagember művelné a munkahelyén, akkor négy év után ott dolgozhatna-e? Vagy akár csak másnap…

A lódoktor esete az eskütétellel

A címlapkép forrása: Facebook/Hadházy Ákos

Iratkozzon fel hírlevelünkre