Ünnepélyesen elköszönt főparancsnokától a Magyar Honvédség

Ünnepélyes katonai ceremónia keretében köszönt el főparancsnokától, Áder János államfőtől hétfő este a Magyar Honvédség.

A posztjáról távozó köztársasági elnököt a Sándor-palotánál tisztelgéssel fogadta a Magyar Honvédség díszegysége. Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka köszönetet mondott Áder Jánosnak munkásságáért, majd ajándékként egy háromszögre hajtott, a Magyar Honvédség emblémájával ellátott zászlót adott át az államfőnek. A budavári Szent György téren tartott ünnepség díszmenettel ért véget. A rendezvényen – mások mellett – részt vett Herczegh Anita, az államfő felesége; Kun Szabó István, a köztársasági elnök főhadsegédje és Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Áder János köztársasági elnök második államfői mandátuma 2022. május 10-én jár le. Az alaptörvény értelmében másodszor nem választható újra. Az Országgyűlés március 10-én választotta meg Novák Katalin volt családokért felelős tárca nélküli minisztert köztársasági elnökké. Novák Katalin kedden lép hivatalába, ő lesz a hatodik köztársasági elnök a rendszerváltás után. Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, ő a Magyar Honvédség főparancsnoka. Az államfőt az Országgyűlés öt évre választja és legfeljebb egy alkalommal újraválasztható.

(MTI) 

Címlapképen: Áder János leköszönő köztársasági elnök ajándékot vesz át Ruszin-Szendi Romulusz altábornagytól, a Magyar Honvédség parancsnokától, mellettük az államfő felesége, Herczegh Anita, valamint Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Irodájának vezetője, az államfő főhadsegédje és Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Sándor-palota előtti Szent György téren, ahol ünnepélyesen elköszönt főparancsnokától, Áder János államfőtől a Magyar Honvédség 2022. május 9-én. Áder János második államfői mandátuma május 10-én jár le. Bruzák Noémi/MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre