Azbej Tristan: Magyarország vétóra készül

Számos keleti ortodox egyházvezető kérte Orbán Viktor támogatását, hogy a magyar kormány akadályozza meg az Európai Bizottság azon tervét mely szerint Kirillt, Oroszország pátriárkáját az EU-szankciós listára helyezné. Azbej Tristan a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára elmondta, hogy ez a veszélyes szankciócsomag elfogadhatatlan.

– Az Európai Unió újabb, keleti egyházi vezetőt is érintő szankciós csomagját Magyarország meg kívánja vétózni. Mi ennek az oka?

– Az Európai Unióban élünk, Európa az otthonunk. A háború számos vitát feltüzelt, számos törésvonalat hozott létre. A megoldások ezekre még nem láthatók, de azt mindenkinek értenie kell, hogy ebben a konfliktusban Magyarország nem oldalt választ,

hanem egész egyszerűen a béke, a béketeremtés mellett foglal állást.

A békekeresés érdekében ezért nem értünk egyet azokkal a szankciókkal, amelyek nem tompítják, hanem súlyosbítják a konfliktust, amelyek bármi fajta megoldás helyett csak tovább mélyítik a felek között az ellentéteket.

Fel kell ismerni azt is, hogy az Európai Unió egyes szankciói visszaütnek és többet ártanak Európa népeinek, mint magának a szankcionálni kívánt országnak.

Kifejezetten károsnak, és értelmetlen tervnek gondoljuk az Európai Bizottságnak azt az elképzelését, mely szerint a politikai indíttatású szankciókat kiterjesszék a pravoszláv orosz egyház vezetőjére Kirill őszentségére, Oroszország pátriárkájára.

Azbej Tristan a IV. Országos Keresztény Vállalkozói Konferencián (Fotó: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu)

– Hogy került ez az egyházi-külpolitikai téma Magyarország látókörébe?

– A magyar kormányt számos keleti ortodox társegyház vezetője kereste meg. Felkérték Orbán Viktor miniszterelnök urat, hogy az egyházfőt célkeresztbe vevő Európai Uniós szankciót akadályozza meg. A világ egyik jelentős vallási vezetője ellen létrehozott, politikai alapú szankciócsomag nem segítheti a békét. Ráadásul olyan precedenst teremtene, melynek következményei beláthatatlanok.

Magyarország ezért ezt a szankciót nem fogja elfogadni.
– Feloldható a patthelyzet, látszik megoldás a kialakult konfliktusra?

– Mi úgy gondoljuk, hogy lennie kell megoldásnak. Az egyházak megérdemlik, hogy mindent megtegyünk értük. A gyülekezetük békéje és a vallásszabadságuk biztosított legyen. A Hungary Helps Programon keresztül évek óta támogatjuk, humanitárius segítséget nyújtunk a különböző szükséget szenvedő keresztény egyházaknak. Az ortodox egyházfőnek a védelmében nemcsak meghallottuk a testvéregyházak kérő szavát, hanem erkölcsi kötelességünknek is érezzük azt, hogy az Európai Unió tagállamait meggyőzzük arról, hogy ez a szankció nem a békét szolgálja. A magyar kormány álláspontja, hogy ez a káros és veszélyes szankció nem kerülhet elfogadásra.

Tóth Gábor

 

Keleti keresztény vezetők tiltakoznak az orosz ortodox egyházfő uniós szankcionálása ellen

Orbán Viktor: Az Európai Bizottság elnöke megtámadta az európai egységet

Azbej Tristan: Háborúk és népirtások helyszíneire viszünk segítséget

A címlapképen Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára beszédet mond a Jordániában menekültként élő üldözött keresztények kézműves termékeit árusító adománybolt megnyitóján a budapesti Piarista Gimnázium épületében 2022. március 22-én. Forrás. MTI/Soós Lajos

Iratkozzon fel hírlevelünkre