Azbej Tristan: Háborúk és népirtások helyszíneire viszünk segítséget

Magyarország megteszi azt, ami tőle telik: válságövezetek, háborúk és népirtások helyszíneire viszünk segítséget. Büszkék lehetünk arra, hogy hazánk öt év alatt több, mint félmillió szenvedő embernek nyújthatott támogatást – nyilatkozta Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára. A Vasarnap.hu interjúja.

 

– Most zárul a Hungary Helps Program első teljes kormányzati ciklusa. Melyek az elmúlt évek legfontosabb eredményei?

– A Hungary Helps Program most záruló kormányzati ciklusa nagyon izgalmas időszak volt. Küldetésünk két részre osztható: először is életeket mentünk, másrészt pedig az üldözött keresztények ügyét igyekszünk a világ elé tárni.

Sokan nem tudják, de ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás.

Hihetetlen, de egy tavalyi felmérés arról számol be, hogy 360 millió hittestvérünk van, akiket Krisztus-hitük miatt diszkrimináció ér szerte a nagyvilágban. Sajnos a kutatások azt mutatják, hogy az üldözött keresztények száma évről évre emelkedik.

Azbej Tristan, a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

– Elkel akkor ezek szerint a segítség, de mit is tud tenni Magyarország?

– 2017-ben, amikor a Hungary Helps Program elindult, a világ első olyan kormányzati egysége volt, amelyik az üldözött keresztények megsegítését tűzte ki céljául. Az akkor megkezdődő munkának a legnagyobb eredménye az volt, hogy egy élő, testvéri érzületű kapcsolatrendszert sikerült kiépítenünk. Először a közel-keleti egyházi vezetőkkel, majd a szubszaharai Afrikában és a Közép-Ázsiában élőkkel – ott, ahol a keresztény közösségek valamilyen okból szükséget szenvednek.

A Hungary Helps Program segíti a ghánai gyermekeket (Forrás: Hungary Helps Program, 2021.)

– Miben tud segíteni a Hungary Helps Program?

 – Az első feladatunk – vallási hovatartozás nélkül – az életmentés. Büszkék lehetünk arra, hogy egy kis, közepes európai országnak az erőforrásaival öt év alatt eljutottunk oda, hogy több mint félmillió szenvedő embernek nyújthattunk segítséget. Ez meglátásom szerint nagy eredmény. Ugyanakkor azt is hozzá kell tennem, hogy ha máshonnan, a 360 millió üldözött keresztény szemszögéből nézem ezt a számot, akkor csupán egy csepp a tengerben.

Magyarország azonban megteszi azt, ami tőle telik: a válságövezetek, a háborúk, a népirtások helyszíneire viszünk segítséget, adományt.

A szenvedő emberek tömegeinek sokat jelent az lélektanilag is, hogy van egy nemzet – amelyről sok esetben nem tudnak semmit –, amely tenni akar valamit az ő sorsuk jobbításáért. Az elmúlt öt év megmutatta nekik, hogy nincsenek magukra hagyva, Magyarországra számíthatnak.

Azbej Tristan önkéntesek által készített ajándékmaszkokat ajándékozott jezidi gyerekeknek (Forrás: Hungary Helps Program)

– Számos nemzetközi segélyszervezet van, miben más a Hungary Helps Program?

– Igen, vannak más, egyébként elkötelezett és jó munkát végző segélyszervezetek, kormányzatok, amelyek azonban gyakorta megpróbálják a saját elképzeléseiket ráerőltetni egy helyzetre. Mi nem akarunk okosabbak lenni azoknál, akik segítséget kérnek. Alkalmazkodunk a felmerülő igényekhe, és azt küldjük, azt igyekszünk biztosítani, amire a legnagyobb szükség van. Sokan a háborús pusztítás után az újjáépítkezések megkezdéséhez, a megtépázott intézményrendszerük helyreállításához, templomaik újjáépítéséhez kérnek támogatást.

Helybe visszük a segítséget, ami a szülőföldön való boldogulást biztosíthatja.

Munkatársaimmal évek óta azon dolgozunk, hogy a kihívásaikkal az ott élők jobban megbirkózhassanak. Szerencsére egyre többször hallunk sikertörténetekről és a megújulás reményének az üzenetét magával hordozó történetekről is.

A magyar segítség Kongóba is elért (Forrás: Hungary Helps Program,2021.)

– Az üldözött keresztényekről mégis meglehetősen keveset hallunk.

– Ez így van, ezért a másik fontos feladatunk, hogy nem hagyjuk, hogy elhallgassák a keresztény emberek kálváriáját. Nem hagyjuk szó nélkül azt a kettős mércét sem, amit az üldözött keresztényeknek el kell szenvedniük. A más esetekben a toleranciát, a szolidaritást és az emberi jogokat hirdető és a védelmező szerepében tetszelgő nyugati liberális jogvédő szervezetek éppen az üldözött keresztények esetében hallgatnak.

– Mit lehet tenni ebben az esetben?

– A régi kereszténydemokrata bölcsesség alapján nemcsak tennünk kell a jót, de beszélnünk is kell róla. Fontos, hogy a Hungary Helps Program példáján keresztül mások is lássák, hogy milyen problémák vannak a nagyvilágban. Nálunk tehetősebb országok – hogyha akarnák – közvetlenül sok mindent tehetnének azért, hogy világunkon kevesebb ember szenvedjen vagy érje diszkrimináció hite miatt.

– Ön szerint van erre hajlandóság?

– Természetesen! Örömmel számolhatok be arról, hogy a diplomáciai küldetésünk eredményeképpen egy tizenkét országból álló szövetség alakult, amely az üldözött keresztények megsegítése mellett foglalt állást. A legelkötelezettebb ilyen partnerünk a lengyel kormány, a legerősebb szövetségese pedig még Donald Trump elnök elnöksége idején az Amerikai Egyesült Államok volt.

Ezekben az országokban magyar mintára, a Hungary Helpsszel együttműködésben indítottak programot az üldözött keresztények megsegítéséért.

Az év elején pedig csúcstalálkozó keretében egyezmény született a magyar és a brazil kormány között, hogy közös erővel segítjük az üldözött keresztényeket.

– A Hungary Helps Program híre nem ismeretlen a Vatikánban sem. Milyen visszajelzéseket kaptak?

– A Szentszék részéről az elmúlt években számos méltatásban részesültünk, a legmagasabb szinten fejezték ki elismerésüket a program kapcsán. Igazán áldott helyzetben lévő kormánytisztviselő lehetek, ugyanis három alkalommal volt lehetőségem találkozni a Szentatyával, Ferenc pápával. Mind a három alkalommal szólhattam neki a Hungary Helps Programról. Tavaly márciusban Irakban a helyi keresztény egyházak lehetőséget biztosítottak nekem, hogy váltsak néhány szót Ferenc pápával.

Mor Nicodemus Daoud Matti Sharaf moszuli szír-katolikus érseknél Szíriában, 2021-ben (Forrás: Hungary Helps Program)

– Hogy lehetett több év munkáját bemutatni néhány perc alatt?

– Természetesen felkészültem, és elképzeltem, hogy hogyan fogom ismertetni a Szentatyának a magyar missziót és az együttműködésünket. Beszélgetésünket azonban Moszul szír érseke szakította félbe, és csak ennyit mondott:

„Szentatya, a magyarok voltak az elsők, akik a segítségünkre siettek a templomaink és otthonaink újjáépítésében. Ma nem lennénk itt ennyien, ha a magyarok nem segítenek!”

Ennél több nem kellett. Rá egy napra Ferenc pápa bejelentette, hogy ellátogat Magyarországra és az eucharisztikus világkongresszuson a zárómisét ő fogja celebrálni. A világkongresszuson számos nyilatkozatában, tanúságtételben fejezte ki a háláját – nemcsak a magyar kormánynak, nemcsak a Hungary Helps Programnak, hanem az egész magyarságnak –, mert megérezte, hogy ez hazánk nemzeti küldetése. Az üldözött keresztények megsegítése, a magyar családok melletti kiállás a magyar kormány olyan tevékenysége, amely a keresztény világ számos vezetőjének elismerését kiváltotta.

Tóth Gábor

 

Azbej Tristan: A magyar kormány továbbra is támogatja a karitatív programokat Kárpátalján és Ukrajnában

A Hungary Helps Program Kenyában is segít

Azbej Tristan: Erkölcsi kötelesség segíteni a harcok ártatlan kárvallottjain

Kiemelt képünk forrása Hungary Helps Program

Iratkozzon fel hírlevelünkre