Orbán Viktor: Esztergom rangjának visszaállítása régi adósság

A miniszterelnök az esztergomi bazilikában, Esztergom megyei jogú várossá válása napján tartott rendezvényen beszélt.

Ma lerójuk, amivel mi magyarok saját magunknak tartozunk – hangsúlyozta, hozzátéve: a város az elmúlt években tettekkel bizonyította, hogy

nemcsak történelme teszi az egyik legfontosabb magyar várossá, hanem polgárainak szorgalma, ereje, kultúrája és hazaszeretete is.

A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy a város sorsa és a magyarság történelme szétválaszthatatlanul összefonódott.

„Esztergom a mi szellemi központunk, egyben legfontosabb kapcsolatunk azzal a nyugati-keresztény civilizációval, amelynek több mint ezer éve részévé váltunk” – fogalmazott.

Esztergom nélkül a magyar államiság is elképzelhetetlen lenne – mutatott rá. Orbán Viktor a prímási intézményt Magyarország „első alkotmánybíróságának” is nevezte, mondván: a koronázás feladatán túl az esztergomi érsek kötelessége volt, hogy figyelmeztesse a királyt az alkotmány tiszteletben tartására.

Azt is felidézte, hogy a bajok az egykori fővárost sem kerülték el: a tatárok feldúlták, majd idegen zsoldosok elárulták a töröknek. Az elmúlt száz év, ahogy az egész országot, úgy Esztergomot is megviselte, hiszen

ahogyan az ország a kétharmadát elvesztette, az ország közepén ékeskedő Esztergomból határváros lett.

A „koporsószöget” a kommunisták verték be 1950-ben, a régi vármegyék rendszerének felszámolásával – fogalmazott.

Ma azért vagyunk itt, hogy ezt az országos jelentőségű várost visszahelyezzük régi rangjába – hangsúlyozta Orbán Viktor.

(MTI)
A kép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Erdő Péter: Esztergom vallási és kulturális azonosságunk egyik legfőbb hordozója

Iratkozzon fel hírlevelünkre