A baloldal retteg, a jobboldal örül a szólásszabadság lehetőségének

Hétfő óta attól hangos az internet, hogy Elon Musk megvásárolta a Twittert. Hogy ez milyen változást hoz majd a közösségimédia-felületen, azt egyelőre nem tudjuk, de a Tesla tulajdonosa azt hangoztatja, hogy a Twitteren ezentúl szólásszabadság lesz. Ennek lehetőségét a konzervatív felhasználók örömmel fogadták, míg a „szólásszabadság élharcosa”, a liberális oldal komolyan megijedt.

A világ jelenlegi leggazdagabb embere, Elon Musk hétfőn 44 milliárd dollárért megvásárolta a Twittert. Musk már egy ideje kacérkodik a gondolattal, mivel úgy látja, az oldal nem biztosít felületet a szólásszabadságnak.

Egy március 25-i posztjában arról kérdezte követőit, szerintük a közösségimédia-vállalat támogatja-e a demokráciát azzal, hogy teret ad a szólásszabadságnak. A válaszolók 70 százaléka szerint a Twitteren nincs szólásszabadság. Nem sokkal később Musk 9 százalékos részesedést vásárolt a cégben, ezzel a legtöbb egy kézben lévő részvény tulajdonosa lett. Most hétfőn pedig felröppent a hír: Musk lett a Twitter új tulajdonosa.

A milliárdos eddigi kommunikációja alapján a felhasználók arra számítanak, hogy sokkal nagyobb szólásszabadság lesz a Twitteren. Ez a változás várhatóan a konzervatívoknak fog kedvezni, akik eddig súlyos cenzúrának voltak kitéve.

A baloldal retteg a változástól, a jobboldal reménykedik

A baloldali szervezetek és politikusok aggódva várják a fejleményeket, hiszen ha Musk tartja a szavát, elveszíthetik több éves monopóliumukat a Twitteren. A demokrácia álcája mögé bújva olyan kijelentésekkel próbálnak küzdeni a szólásszabadság ellen, hogy a Twitteren nincs helye a jobboldali „gyűlöletbeszédnek”.

„A legkevésbé egy olyan Twitterre van szükségünk, amely szemet huny az erőszakos bejegyzések felett, amelyek sértik a felhasználókat. Köztük a nőket, a nem binárisokat és másokat” – nyilatkozta Michael Kleinman, az Amnesty International USA technológiai és emberijogi igazgatója.

A szervezet továbbá aggodalmát fejezte ki, hogy Muskkal eltűnhetnek azok az irányelvek, amelyek „korlátozzák a gyűlöletbeszédet”.

Sok liberális Twitter-felhasználó azzal fenyegetőzik, hogyha a felületen megjelenik a szólásszabadság (vagy gyűlöletbeszéd, ahogy ők nevezik), törlik a fiókjukat. Persze vannak olyanok is, akik pont fordított logikával gondolkodnak: bármi is jöjjön, nem hagyják el a Twittert, mert szükség lesz rájuk.

Azok a konzervatív szervezetek, politikusok, illetve közéleti személyek, akiket korábban cenzúráztak, reménykednek benne, hogy olyan változás állhat be a Twitteren, ami tényleg előmozdítja a szólásszabadságot.

Ted Cruz, republikánus párti szenátor szerint:

„Az, hogy Elon Musk megvásárolta a Twittert, évtizedek óta a legnagyobb előrelépés a szólásszabadság terén. Oka van, hogy a liberális üzletemberek megpróbálják elhallgattatni a konzervatívokat – tudják, hogy a szabadság győzni fog.”

Két további jobboldali politikus, Matt Gaetz, illetve Marjorie Taylor Green is abban reménykedik, hogy újra használhatják korábban cenzúrázott, illetve eltávolított Twitter fiókjukat.

Gaetz szerint a Twitter már attól gyökeresen megváltozhat, ha Musk megszünteti az árnyéktiltásokat (amikor a felhasználó tudta nélkül korlátozzák annak bejegyzéseit). Greene pedig abban bízik, hogy visszakaphatja régen letiltott személyes profilját.

A baloldal attól is retteg, hogy Donald Trump visszatérhet a Twitterre. A volt amerikai elnök azonban kijelentette, hogy saját, friss közösségi felületére szeretne koncentrálni, és nem tervezi Twitter-profilja újraindítását.

A Trump által két hónapja alapított Truth Social egyébként jelenleg a Twittert és a TikTokot is megelőzi az Apple Store letöltési listáján

Bár hazánkban nem örvend a Twitter akkora népszerűségnek, mint Amerikában, a magyar jobboldalt is megmozgatta egy lehetséges cenzúramentes Twitter híre.

Varga Judit igazságügyi miniszter is üdvözölte a lépést:
„Isten hozta Elon Muskot az új pozíciójában. Csak reménykedni tudunk, hogy a Twitter egy olyan digitális tér lesz, ahol minden vélemény – politikai hovatartozástól függetlenül – egyformán látható lesz. Ahogy ön is mondta, a szólásszabadság a jól működő demokrácia alapja” – írta a miniszter a Twitteren.

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke a következő bejegyzést írta:
„Mi a budapesti Andrássy utat foglaltuk el a »Pride« előtt, Elon Musk pedig megvette a Twittert. Lesz családi felvonulás, és lesz szólásszabadság (legalább itt). Elég sikeres nap volt ez a mai.”

Forrás: The WRAP, The American Conservative

Címlapkép: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre