Húsvét vigíliáján gyilkoltak meg egy papot Bolíviában

Daza

Április 16-án, nagyszombat éjszaka találtak rá Wilberth Daza szerzetes holttestére a bolíviai Santa Cruz Szent Ferenc-templomában. A pap testén egyértelmű jelek utaltak arra, hogy erőszakos halált halt. A bolíviai egyház megrendülését és együttérzését fejezte ki az áldozat hozzátartozói felé.

A negyvenkét éves ferences szerzetes holttestére rendtársai találtak rá, akik több újságnak is megerősítették, hogy az atya kétségkívül erőszakos halált halt. A rendőrség azóta előállított egy férfit, aki a lehetséges elkövető.

„A gyilkos egy olyan személy, aki rendszeresen látogatta a templomot, de nem tagja a katolikus egyháznak. Ugyanakkor nagyon jól ismerte a templom működési rendjét. Az elkövető drogfüggő” – nyilatkozta Eduardo del Castillo, a kormányzati ügyek minisztere.

Az áldozat családja szerint a gyilkos nem lehetett egy ember, mivel az áldozat termetes ember volt, és egy emberrel szemben meg tudta volna védeni magát. Szerintük a gyilkosságot többen követték el, és előre kitervelték.

Egyes bolíviai újságok szerint a gyilkosság motívuma a pénz lehetett, mivel a szerzetes kezelte a templom széfjét. Az áldozat testvére is megerősítette, hogy az elkövetők tudták, hol őrzik a plébánia vagyonát.

A nyomozás továbbra is folyamatban van, és sok kérdés nyitva maradt az ügyben. A gyilkosság megrendítette a helyi katolikus közösséget, beárnyékolta húsvét ünnepét.

A Bolíviai Püspöki Kar április 17-i körlevelében fájdalmát és együttérzését fejezte ki a család és az érintett közösség felé.

A püspöki kar elítélte az országban uralkodó erőszakot: a bántalmazást, a lopást, a gyilkosságot, és arra kérte a bolíviai népet, hogy dolgozzanak együtt egy békés országért, ahol mindenki testvériségben élhet egymással.

Forrás: Aleteia

Címlapkép: Wilberth Daza. Forrás: Facebook/SURTV Tarija

Iratkozzon fel hírlevelünkre